Kleding sourcen in Albanië en Ethiopië: wie ziet de kans?

project
Gepubliceerd op 23-04-15, door Grensverleggers Redactie

MVO Nederland onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om duurzaam kleding te sourcen in 2 interessante bestemmingen: Albanië en Ethiopië. We zoeken ondernemers die interesse hebben om samen met ons zakelijke kansen in deze landen te verkennen.

Albanië kan een goed alternatief zijn voor populaire productielanden als China en Bangladesh: de lonen zijn er hoger, maar nog steeds concurrerend. Bovendien ligt de kwaliteit van werken er hoog: veel textiel- en leerateliers produceren voor Italiaanse kwaliteitsmerken. Tel daarbij op de korte afstand, en de mogelijkheid om kleine hoeveelheden te sourcen en je hebt een productieland dat voor kleine en grote Nederlandse modebedrijven goede opties biedt.

Lees ook het verslag van sectormanager Textiel Michiel van Yperen van zijn verkenningsreis naar Albanië.

Ethiopië wordt door sommigen bestempeld als 'the next big thing' in textielproductie. Dat is misschien wat overdreven, maar het land biedt zeker interessante mogelijkheden voor Nederlandse modebedrijven. Er is lokale katoen-, stoffen- en leerproductie en sinds enkele jaren schieten ook steeds meer kledingateliers uit de grond. Er zijn nu 91 (textiel)kledingfabrieken actief: spinners, wevers, breiers en 51 cut-make-trim-ateliers. Grote ketens als H&M, Tchibo, Tesco en Primark laten al kleding maken in Ethiopië. De kwaliteit is nog voor verbetering vatbaar en MVO is een uitdaging, maar verschillende NGO's en (buitenlandse) overheden staan klaar om ondernemers te begeleiden in verantwoord zakendoen.

"De Ethiopische kledingindustrie bevindt zich op een kantelpunt. Het land heeft alles in huis, van de katoenvelden tot de weefgetouwen, tot een handjevol voorbeeldfabrieken, om de eerste stap naar duurzame ontwikkeling in te zetten. Wat het niet heeft, is de luxepositie om alleen voor verantwoorde investeerders de deuren te openen."

Fragment uit een reportage van De Correspondent over de kledingindustrie in Ethiopië

MVO Nederland wil met Nederlandse ondernemers de mogelijkheden onderzoeken om 100% duurzaam en fair, doch concurrerend kleding (textiel en leer) te sourcing in Ethiopië.

Lees ook:

Interesse gewekt? Neem contact op met Michiel van Yperen (Albanië) of Frans Tilstra (Ethiopië)

Foto: Fikirte Addis at Africa Fashion-Week in New YorkGeef een reactie

Weet jij nog content die bij deze uitdaging past? Draag een oplossing of uitdaging aan van de futureproof communityOpgezet door
CSR-expert & business developer

Ken jij een oplossing voor deze uitdaging?

Draag oplossing aan

Praat ook mee