Techtalent komt uit Afrika

tip
published at 07-02-19, by Monique Boere

In Europa staat men te springen om programmeurs. In Afrika is een snelgroeiende Tech-scene met getalenteerde softwareontwikkelaars. Eén en één is twee zou je zeggen. Dat dachten de Nederlandse bedrijven Tunga en Incentro ook: zij koppelen een groeiend aantal Afrikaanse software developers aan Nederlandse klanten.

“In Afrika bestaat een netwerk van scholen genaamd WeAreBits”, vertelt Ernesto Spruyt van Tunga. “Jongeren uit de sloppenwijken krijgen hier gratis IT-onderwijs van de Nederlandse organisatie Butterfly Works. Tunga zorgt vervolgens voor werk op de internationale markt. Dat doen we door op afstand te detacheren en complete outsourcing-projecten te realiseren. Inmiddels hebben we meer dan 100 klanten bediend.  Die klanten komen ongeveer voor 80% uit Nederland, maar we hebben ook een paar grote projecten in Oost-Afrika gedaan. Daar zijn we echt een premium speler.”

Dezelfde tijdzone

De voordelen van Afrika als continent zijn legio. “Het is dezelfde tijdzone als Europa en de mensen spreken er goed Engels. Bovendien zijn de Techtalenten hier ondernemende types, die zien dat ze carrière kunnen maken. Ik hoop dat ze over tien jaar allemaal zelf Techondernemer zijn en een bruisende startup hebben. Dat is echt mijn droom.” Ernesto wil met Tunga graag impact maken door intelligent werk te creëren voor de Afrikaanse jeugd. “Ze moeten gewoon mee kunnen doen op basis van gelijkwaardigheid. We betalen ze goed en dus wil iedereen graag voor ons werken.”

Cultuurverschillen

Door zich op Afrika te concentreren heeft Tunga niet persé de makkelijkste weg gekozen. “Er waren behoorlijk wat cultuurverschillen te overbruggen in het begin. Zo hadden de jongeren wel de Tech-skills, maar hadden ze hele andere ideeën over hoe je een project managet of wat een deadline is. Inmiddels hebben we daar een systeem voor ontwikkeld en een extern team voor kwaliteitscontrole aangesteld. Dat werkt. Ze leren het elkaar nu.” 

Fairtrade software

Ook het Nederlandse IT-bedrijf Incentro is in Afrika neergestreken. Door het ontwikkelen van ‘fairtrade software’ willen het een positieve impact maken op 10.000 levens in Afrika. Incentro’s hoofdkantoor is in Nairobi, Kenia.

Dennis de Weerd, CEO van Incentro Africa: “We hadden de behoefte om zingeving en duurzaamheid toe te voegen aan ons bedrijf. In Afrika heb je goed opgeleide, talentvolle programmeurs. Bovendien help je door daar te investeren en werk te creëren. Inmiddels hebben we 25 mensen in dienst op ons kantoor in Nairobi. Uiteindelijk willen we een gezonde piramide van senior, medior en junior mensen hebben. Juist de mensen die weinig mogelijkheden hebben, willen wij een kans geven.”

Ook Incentro kreeg te maken met cultuurverschillen. “Qua cultuur en samenleving is het een heel hechte gemeenschap, die veel samendoet. Nederlanders zijn individualistischer: wij geven onze broer niet zomaar de helft van ons inkomen. Maar qua werk zijn Kenianen veel minder gewend om samen te werken. Dat moeten ze dus leren. Verder vinden ze zelf beslissingen nemen vaak  spannend, omdat de hiërarchie in Kenia groter is dan bij ons.”

Ons beeld van Afrika

De grootste uitdaging waar Dennis mee te maken kreeg, was toch ons Westerse beeld van Afrika. “Ik dacht: we gaan dit doen. Er is maar één uur tijdsverschil, ze zijn native Engels, het zijn veel ondernemender types dan in India en het is fairtrade. Wat wil je nog meer? Maar de PR van Afrika is afgrijselijk: het gaat alleen maar over honger, oorlog en ziekte. Ik krijg serieus vragen als: kunnen ze daar wel lezen en schrijven? En: wonen ze niet allemaal in plaggenhutjes? Dat maakt het lastig om dit concept te slijten. Terwijl ondernemen en investeren in Afrika, net als digitalisering, juist zoveel kansen biedt. Bovendien groeit de bevolking hard en is er dus een opkomende consumentenmarkt. Het is voor ondernemers interessant om daar hun blik op te richten.”

Bekijk hier het filmpje The Road to Africa van Incentro.

Wil je meer informatie over het sourcen van software programmeurs uit Afrika? Check dan de whitepaper van het bedrijf Tunga. Hier vind je nog meer cijfers en feiten over software development in Afrika.

Wil je in contact komen met Nederlandse bedrijven die software ontwikkelen in Afrika? Mail naar Frans Tilstra van MVONederland. Financiele ondersteuning bij duurzaam zakendoen over de grens? Check de IMVO-vouchersSet up by
Communications and research manager at CSR Netherlands