FAQwerk, van module naar inrichting in een handomdraai

tip
published at 29-01-19, by Arjan Feenstra

FAQwerk is een door sociale werkplaatsen handgemaakt modulair meubelsysteem met circulariteit als eerste uitgangspunt. Het bestaat uit enkele vormen en maten kisten waarmee je verschillende inrichtingen kunt bouwen. We upcyclen afvalhout, minimaliseren grondstofgebruik en hergebruiken alle onderdelen.

FAQwerk

We zijn een startende onderneming met een in de basis uitgewerkt inrichtingsconcept  met veel toepassingsmogelijkheden. Er zijn verschillende basisonderdelen binnen het meubelsysteem, die allemaal op elkaar zijn afgestemd.   Hiermee kan je uiteenlopende objecten maken. katoorinrichting wandkasten scrumsets bureaubladen met kasten (worden oude onderstellen gerbuikt) Ontvangstbalie ontvangstbank leestafel, wandkasten, stoelen, Je kunt het meubelsysteem per onderdeel huren of kopen. We hebben een voorraad voor de verhuur. Bij koop geven we een terugkoopgarantie van ca. 20%.

Het ontwerp

De basisonderdelen (de verschillende vormen kisten) worden steeds meer gemaakt van ge-upcycled restafvalhout. Wanneer er nieuw hout gebruikt wordt is dat FSC/PEFC gekeurd en in de EU geproduceerd.

Elk onderdeel kan 'eindeloos' opnieuw gebruikt worden. Het is zo ontworpen dat er bijna niets aan stuk kan gaan. Alle onderdelen worden verhuurt of komen uiteindelijk hopelijk weer terug bij ons door de terugkoopgarantie. Dan kunnen wij het opnieuw verhuren of verkopen. Het idee is dat elk onderdeel een lange geschiedenis krijgt van gebruikers.

Elk onderdeel is op verschillende manieren te gebruiken. Een element kan onderdeel zijn van een kast, later van een stoel, daarna van een tafel, dan van een bed, een babybox, een scheidingswand, e.d. Het idee van 'repurpose' zit verweven in het meubel.

Er is geen speciaal gereedschap of speciale kennis nodig voor de gebruiker om zelf van de verschillende onderdelen meubels te maken. Het is een low-tech meubel, waardoor er niet door specialisten rondgereisd hoeft te worden. Als gebruikers wel hulp willen, kan dat door de regionale afdeling van de sociale werkplaats geregeld worden.

Elk onderdeel kan opgeknapt worden. Als onderdelen te veel beschadigd zijn, worden ze uit elkaar gehaald, ge-upcycled en verwerkt tot nieuwe onderdelen.

Samenwerking

We werken voor de productie samen met 50|50, de sociale werkplaats van het Leger des Heils.

Voor de ontwikkeling van het systeem en de uitbreiding van de mogelijkheden ervan werken we samen met sommige afnemers en (potentiële) verkopers van FAQwerk. Die (potentiële) verkopers zijn de Rolfgroep, Dille en Kamille, Ahrend. Afnemers die helpen bij de ontwikkeling zijn KindeRdam, Provinciehuis Zuid-Holland. Wij krijgen op het gebied van circulariteit ook advies van Herso Circulaire Houtbewerkers.

Verder werken we samen met MVO Nederland, Circo en de BIO-hub / Groencollect ten aanzien van de bedrijfsvoering en het circulaire gedachtegoed.Set up by
Circulair Ondernemer
Futureproof.community manager
Directeur-eigenaar
Online Communications Manager at Rever Interieurprojecten BV
interieur ontwerper
Schrijft en verspreidt verhalen die ertoe doen | Freelancer Communicatie en Journalistiek | Jonge Krachtenbundelaar
Account manager
Reservations Coordinator at Short Stay Group/YAYS
Interieurarchitect die jou helpt circulaire interieurs te realiseren.
Sustainable Project Architect at Hollandse Nieuwe Interior Architecture
Ontwerper
Directeur klant & markt at Facilicom Solutions & Breijer
Interieur Architect
inkoopadviseur
interieurarchitect/associate partner
Eigenaar interieuradvies
Interieurarchitect
Circulair interieurontwerper & adviseur @Het Groene Kabinet bij Het Groene Kabinet
Sr. Project Consultant
Sales manager - creatief adviseur | op het gebied van interieur- en standbouw

Join the talk