Zonder respect geen zaken

article
published at 27-05-14, by Grensverleggers Redactie

Ik ben weer even terug in Nederland. Vol energie wilde ik aan de slag met een nieuwe campagne en webshop, tot ik hoorde dat de Saudische koning Abdullah sancties wil invoeren tegen Nederlandse bedrijven die handel (willen) drijven in zijn land. De moed zakte me in de schoenen. De miljarden uit Saudi-Arabië zullen nu ergens anders terecht komen.

Geschreven door Nassira Boudhan

Daar gaat onze winst! En daar gaat mijn voorstel voor een grote winkelketen in Riyadh!

Ik schreef al eerder over het gevaar van het niet respecteren van een andere cultuur en religie. En over uitlatingen van een politicus en de mogelijke gevolgen voor de BV Nederland. Niet alleen de acties en de uitspraken van Wilders, maar juist zijn arrogantie ten opzichte van de islam en bepaalde groepen Nederlanders is nu funest gebleken.

Het is een gevaarlijke houding voor iedereen die zaken wil doen of al doet in de islamitische wereld. En laten we ook niet vergeten hoe ongemakkelijk het zal zijn als we als Nederlanders naar zo’n islamitisch land willen om te werken of simpelweg vakantie te vieren. En hoe zullen de investeerders en sponsors vanuit de verschillende Golfstaten over Nederlanders denken?

Hoeveel ik ook op een Arabische lijk, de taal spreek of dezelfde godsdienst heb: dit alles gaat mij niet redden bij de aanbesteding, de zoektocht naar investeerders en kopers uit de islamitische landen. Een visum aanvragen voor een medewerker uit Nederland, een vestigingsvergunning aanvragen voor een Nederlands bedrijf wordt steeds moeilijker.

Andere landen uit de regio zullen spoedig volgen. Misschien niet zo uitgesproken als Saudi-Arabië het doet, maar wij ondernemers zullen het merken. Zo werd mij twee maanden geleden gevraagd om een Nederlands reclamebureau voor een prins in Dubai te zoeken. Hij wou een Nederlands bureau omdat hij die zo creatief vindt. Wat was ik ontzettend trots op dit imago! Maar nu ben ik bang dat dit imago om zeep geholpen is en deze opdracht teruggetrokken wordt.

Ik lig er wakker van, samen met honderden andere Nederlandse ondernemers die zaken doen in en met islamitische landen. Doordat opdrachten uit eigen land wegblijven hebben we al moeite de eindjes aan elkaar te knopen, en nu mogen we niet eens meedoen met aanbestedingen in Saudi-Arabië! Het land waar veel Nederlandse bedrijven hun hoop op gevestigd hadden. Waar ze openstonden voor Nederlanders, met hun duurzame en innovatieve producten en concepten.

Nu moet de Nederlandse regering investeren om de schade te beperken, zodat andere islamitische landen niet volgen. Het is nu alle hens aan dek, om te redden wat te redden valt.