‘Zijn jullie dan eindelijk klaar met die plastic rotzooi?’

article
published at 02-05-15, by Mieke Bakker

“Oh, gaan jullie dan eindelijk stoppen met die plastic rotzooi in de oceanen?” was een van de eerste opmerkingen toen MVO Nederland besloot tot een nieuw internationaal MVO Netwerk voor de maritieme sector. De opmerking was behoorlijk beschuldigend gericht naar ‘mijn’ maritieme sector.

Natuurlijk heeft deze sector geen schone handen. Zo wordt er helaas nog steeds rommel “over de muur gegooid” en verliezen visserijschepen regelmatig hun (plastic) netten. Het merendeel van het plastic afval komt echter vanaf het land, via rivieren en riolen, in de zeeën en oceanen terecht, waar het ronddrijft in immens grote draaikolken.

Het plastic soup probleem leeft erg in de maritieme sector. Allerlei bedrijven werken momenteel aan innovatieve oplossingen om het afval uit de oceanen te halen. Zo heeft Royal IHC, een van onze Grensverleggers, samen met studenten een vaartuig ontworpen om het plastic uit de oceanen te verwijderen. Royal IHC wil dit voor de Olympische Spelen uittesten in Rio de Janeiro, om de baai op te ruimen. Samenwerking tussen Nederlandse èn Braziliaanse bedrijven is van groot belang om alle kennis die er is goed te benutten.

Helaas zijn deze inspanningen bij lange na niet genoeg. Uiteindelijk begint het vooral bij onszelf. Neem nou onze verzorgingsproducten. Daarin worden heel vaak microplastics gebruikt. Uiteindelijk komen de microscopisch kleine deeltjes op de bodem terecht. Met het eten van vis en schaaldieren, een belangrijk onderdeel van onze voedselketen, komen deze microdeeltjes rechtstreeks terecht in ons lijf.

Op de website van Stichting De Noordzee vind je een handig overzicht met de verzorgingsproducten en hun mate van vervuiling door microdeeltjes. Ook spoort Beatthemicrobead je aan om al je potjes, flesjes en tubetjes uit je badkamer te checken op deze lijst.

Doen! Mijn badkamer is schoon. Nu de oceaan nog.