Willen jullie meer of minder pesticiden in jullie lichaam?

article
published at 13-02-15, by Michaël Wilde

Eerder deze maand verscheen er een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen die biologisch eten, minder pesticiden in hun lichaam hebben. Uit de studie met 4500 proefpersonen bleek dat mensen die veel biologische groenten en fruit eten minder pesticiden in hun urine hadden dan mensen die conventioneel geteelde groenten eten.

Definitie van "gezondheid"

Geen grote verrassing, lijkt mij. Over het algemeen zijn wij het met elkaar eens dat pesticiden in het menselijk lichaam ongezond en dus onwenselijk zijn.  De vraag is dan, mogen wij concluderen dat het eten van biologisch voedsel gezonder is dan het eten van niet-biologisch voedsel? Voor mij is er geen twijfel mogelijk, maar voordat je te hard van stapel loopt moet je natuurlijk eerst goed nadenken over de definitie van “gezondheid” in relatie tot het stukje groente of fruit dat je in je handen hebt. Is het een schoon product? Hoeveel vitamines, mineralen, sporenelement en aminozuren zitten in het product? Wat doet dat stukje groente of fruit (al dan niet bespoten) in je lichaam? Als je op dit thema gaat “googelen” is de enige conclusie dat  “de wetenschap” er nog niet uit is en daar zijn de agro-chemiereuzen zoals BASF, Bayer, Dow, Syngenta en Monsanto erg blij mee.

Afwachten niet nodig

Gelukkig zijn er heel veel boeren, burgers en mooie organisaties die niet aan de zijlijn zitten en afwachten tot de wetenschap met een duidelijke conclusie komt. Voor hen is het glashelder dat een biologische appel gezonder is dan een met gif bespoten appel. Bovendien is biologische landbouw ook beter voor het water, de bodem, de bijen, de vlinders, de vogels en nog veel meer.

Ik herhaal dus nog even de vraag: “Willen jullie meer of minder pesticiden in jullie lichaam?”

Wat hoor ik? Minder, minder, minder!

Goed, dan gaan wij, samen met biologische boeren over de hele wereld, dat even voor jullie regelen!Set up by
Communicatie Duurzaamheids Manager

Join the talk