Wat jouw concurrent nog niet weet over Kosovo

article
published at 18-01-17, by Stefan Van Dijk

PRISTINA – Wie bij Kosovo nog steeds aan treurige journaalbeelden denkt, zal niet zo snel zaken gaan doen in de nieuwe Balkanstaat. Zonde, want dit verrassend moderne, op Europa georienteerde landje, zit juist vol economische kansen. Ik bezoek Kosovo al sinds 2004 en zet voor jou drie belangrijke sectoren op een rij.

Custom made meubels en keukens

Veel van onze meubels thuis in Kosovo hebben we door meubelmakers laten maken. Dat is vaak goedkoper dan in de winkel kopen. Bovendien kan ik precies bepalen hoeveel deurtjes en laatjes we willen.

Dit is vergelijkbaar met hoe de Kosovaarse houtbewerkingsector ook op internationale schaal werkt. Arbeidskrachten zijn zeer goedkoop in het jongste land van Europa. Bovendien is er nog een grote flexibiliteit in het maken van meubels, trappen of deuren. In vergelijking met veel andere landen, hoeven Kosovaarse ondernemingen niet per se vrachtauto’s vol met exact hetzelfde product de EU in te rijden. Er kan ook een relatief kleine oplage worden gemaakt.

Momenteel exporteert Kosovo veel houtproducten naar Zwitserland en Duitsland. Ook is er tot een aantal jaar geleden veel voor Nederlandse hotels en restaurants geleverd. Het gaat dan om keukens, meubels, deuren, raamkozijnen en trappen. Benieuwd? Stuur me gewoon even een berichtje en ik kan je meer uitleggen over bedrijven en hun branchevereniging.

Italiaanse tassen en Duitse jeans

Kosovo was tot de oorlog, nu al zeventien jaar geleden, een grote speler in de textielindustrie. Het was de op een na grootste producent binnen voormalig Joegoslavië. Kosovo, dat acht jaar geleden een onafhankelijke staat werd, is nu bezig met een inhaalslag. Inmiddels geprivatiseerde ondernemingen, soms in buitenlandse handen, zetten voorzichtige maar succesvolle stappen richting de EU.

Fabrieken in Kosovo maken bijvoorbeeld schoenen en tassen voor de Italiaanse markt, accessoires voor Volkswagen en spijkerbroeken voor Duitsland. Er zijn enkele grote productieplekken en vele kleintjes. Door de vroegere aanwezigheid van VN- en NAVO-personeel in Kosovo heeft het land veel ervaring met het maken van bedrijfskleding en uniforms. Elk nadeel heeft z’n voordeel.​

De combinatie van grote werkloosheid en de jongste bevolking van Europa maakt dat de salarissen zeer competetief zijn. Omdat Kosovo in Zuid-Oost Europa ligt, kunnen goederen snel naar de EU worden gereden. Ook wanneer het gaat om relatief kleine orders. Vanwege het afgelopen jaar getekende akkoord met de EU zijn importheffingen verdwenen.

De industrie is sinds een tijdje bezig zich beter te organiseren. De brancheorganisatie KAMA heeft een aardige website. Bij interesse leg ik graag contact of help met andere informatie.

Bloeiende start-up industrie

Ik weet nog goed hoe ik tot een jaar of tien geleden altijd een internetcafé in moest duiken om mijn e-mail te lezen in Kosovo. Het was traag, duur en zeer onconfortabel. Anno 2016 blijkt Kosovo de grootste internetdichtheid te hebben van de hele Balkan. Het kan snel gaan.

Jongens en meisjes die vroeger geen computer thuis hadden, schrijven nu software voor Noord-Amerikaanse, Duitse en Zwitserse bedrijven. De startupindustrie in het land, waar zeven op de tien inwoners onder de 35 jaar oud is, bloeit. Niet alleen software, maar ook fysieke producten zoals een desktop 3d printer en een hip apparaatje voor conference calls, werd ontworpen in de jonge Balkanstaat.

Na de oorlog kregen veel jongeren een beurs om in het buitenland te studeren. Daarnaast wonen honderdduizenden Kosovaren in Westerse landen en is een deel daarvan teruggekeerd. Zij gebruiken de opgedane kennis en kunde nu in hun vaderland. Zo leidt een ‘Zwitserse’ Kosovaar een bedrijf met honderden mensen die voor Duitstalige bedrijven als telefonische helpdesk fungeren. Dat kan in Polen ook, alleen zijn de salarissen hier ongeveer de helft lager.

Ik heb met veel bedrijven geregeld contact. Dus laat het vooral weten als je interesse hebt om meer te weten over mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Stefan ondersteunt met zijn bedrijf KosIBC ondernemers in het zakendoen met Kosovo.