Vrouwelijke managers in textielfabriek Bangladesh

article
published at 02-05-15, by Sally Hamers

In onze kledingfabriek in Bangladesh (JJH Textiles) vinden we het belangrijk om wat meer te doen voor onze werknemers. We zagen dat veel van onze medewerkers, en daarvan de vrouwen in het bijzonder, geen opleiding hebben genoten (15% is zelfs analfabeet). Dus besloten we ze te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling door Engelse lessen aan te bieden.

We hebben hiervoor een leraar Engels die van buitenaf aangetrokken. Onze medewerkers kunnen aan het eind van elke werkdag gratis gebruik maken van de 1 uur durende lessen. Dat is door het personeel zeer goed ontvangen. Er wordt dan ook door iedereen gebruik van gemaakt.

Mijlpaal

10 September was een mijlpaal voor iedereen die aan de lessen deelnam. Ze kregen namelijk hun eerste certificaat dat bewees dat ze het eerste deel van de lessen succesvol hadden afgerond. En dat moest feestelijk gevierd worden.

Al het personeel mocht die dag wat eerder naar huis, zodat zij zichzelf snel konden omkleden. Voor zo’n gebeurtenis moet iedereen er natuurlijk op zijn netst uitzien. Ook had het personeel de hele fabriek omgetoverd tot één grote feestzaal. Er was bijna geen plek te vinden die geen ballon- of slingerbehandeling had gekregen.

Bloemetje

Iedereen kreeg voor de uitreiking lekker te eten. Tijdens de uitreiking zelf kregen alle personeelsleden een persoonlijk certificaat en een bosje bloemen met een kaartje waarop stond “Congratulations, JJH Textiles Bangladesh .Ltd”. Dit zodat het personeelslid thuis geen heisa zou krijgen van zijn of haar echtgenoot omdat deze met een bosje bloemen thuiskwam.

Naast het interne personeel, waren ook Lisette Blum van de Nederlandse ambassade en Mike van Hoof, General manager van HEMA aanwezig om deze speciale gelegenheid bij te wonen. De speciale genodigden en ik als ‘chairman’ kregen nog een mooi boeket bloemen aangereikt namens het personeel.

Vrouwen aan het roer

Nu de eerste Engelse lessen voltooid zijn, gaan we verder met de volgende stappen. We hebben nu twee verschillende klassen met verschillende niveaus. Uit de groep medewerkers die de taal al wat beter beheerst gaan we vrouwen selecteren die volgens ons over de beste kwaliteiten beschikken. Die gaan we dan de kans geven om intern management-lessen te volgen.

Op die manier hopen we onze managers intern op te kunnen leiden. Onze doelstelling is dan ook dat binnen 3 jaar 99% van onze medewerkers, en het merendeel van onze managers, vrouwen zijn.

Mannen cultuur

Dit doen we niet zonder reden. De cultuur in Bangladesh is nog steeds zeer sterk een mannencultuur. Het is dan ook helaas geen uitzondering dat vrouwen in een fabriek seksueel worden geïntimideerd, gediscrimineerd of zelfs misbruikt.

Wij willen de kans dat dit bij ons gebeurt niet alleen verminderen, maar zelfs helemaal teniet te doen. Vandaar dat we tot het bovenstaand besluit zijn gekomen.

Richting gelijkheid

Helaas loopt niet altijd alles op rolletjes. Zo hebben zelfs de Engelse lessen negatieve gevolgen gehad voor een aantal van onze vrouwelijke medewerkers. Een aantal vrouwen die bij ons een certificaat hebben gehaald mogen van hun man niet meer bij ons werken, omdat de man niet wil dat zijn vrouw meer weet of kan dan hijzelf.

Wij hopen er echter op dat we onze vrouwelijke medewerkers als voorbeeld kunnen gebruiken. Zodat ook onze toeleveranciers, klanten en concurrenten zien dat vrouwen wél van wanten weten. Zo hopen we bij te dragen aan een stap in de goede richting naar meer gelijkheid in Bangladesh.