Vijf weken Big Brother in Oeganda

article
published at 19-08-14, by Chantal Heutink

“Tjonge jonge, je moet er wat voor over hebben… Vijf weken dag en nacht in één huis met 25 mensen: een mengelmoes van Oegandezen, Kenianen, een Fransman en overwegend (luidruchtige) Amerikanen… en ik zei de gek.” Vijf weken in een hutje op de hei in Oeganda.

Vijf weken in een hutje op de hei in Oeganda. Had gedacht dat ik tijd zou hebben om in ieder geval elke week wat te schrijven. Het tegendeel bleek waar.

Na een uitvoerig selectieproces heb ik de eer om deel te nemen aan the Unreasonable Institute East Africa. Dit is een prestigieus van oorsprong Amerikaans initiatief, waarbij veertien sociaal ondernemers vijf weken bij elkaar worden gebracht om hun onderneming vleugels te geven. Onder andere door middel van training, mentoring, juridisch advies, prototyping, toegang tot funding en investeerders. Een kans voor I-Care om een sprong te maken voor uitbreiding en om de komende jaren enorm te groeien en daardoor daadwerkelijk impact te maken voor de meiden!

Maar tjonge jonge, je moet er wat voor over hebben… Vijf weken lang dag en nacht in één huis met 25 mensen: een mengelmoes van Oegandezen, Kenianen, een Fransman en overwegend (luidruchtige) Amerikanen en ik zei de gek. Gedurende de ochtenden krijgen we training op het gebied van management, businessplannen, marketing, finance, etc. De middag- en avonduren kunnen worden besteed aan o.a. de implementatie en persoonlijke sessies met mentoren. Het is keihard werken richting de twee geplande investeerdersdagen en de 'climax Unreasonable speech'.

Intrigerend, vijf weken met een aantal gestoorden die als sociaal ondernemer voor een schijntje werken vanuit passie, gedrevenheid en de wil om impact te maken. Boeiend om te zien dat waar ze in het veld de onverschrokkenheid tonen, kunnen klagen als basale zaken in het instituut niet goed werken. Blijven drammen over het feit dat het geluid het niet goed doet tijdens de 'climax speech' of de techniek het laat afweten. Een groep stoere mannen die loopt te zeuren tijdens de tweedaagse retreat op een prachtig eiland omdat ze zes minuutjes moeten lopen. Hoe kan het toch dat je als ondernemer door blijft strijden in het veld, maar over de simpele zaken tijdens het instituut zo loopt te foeteren? Het zou een mooi selectie criterium kunnen zijn.

Verbazend om te zien dat ondernemers er voor kiezen om vijf weken dit avontuur aan te gaan, maar tijdens de training het toch belangrijker vinden om hun mail bij te werken of die o zo belangrijke telefoontjes te voeren. Kunnen we in deze 24-uurs economie niet een paar uur die knop uitzetten en in de pauze terugbellen of mailen? Zijn we met z’n allen zo belangrijk geworden dat we niet meer een paar uur gemist kunnen worden per dag?

Omgaan met deze dynamiek is een interessante leerschool. En eerlijk is eerlijk, ik vond het ook niet altijd even gemakkelijk om als rasechte individualist opgescheept te zitten met 25 totaal verschillende personen en op de 4th of July mee te doen met brallende Amerikanen tijdens de slip and slide, wat onderdeel uitmaakt van de traditie, zo is me verteld. De shaker shaker is daarentegen wel een hilarische aangelegenheid met al die verschillende nationaliteiten, op een continent waar iedereen leert om heerlijk los vanuit je heupen te dansen. Wat voor ons het fietsen is zeg maar.

Ondanks alles was het een unieke ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Vanuit de doe-modus had ik de tijd voor introspectie en het aanbrengen van focus ten aanzien van de strategie. En kan ik, na al die jaren zoveel alleen te hebben gedaan, praten met experts, waardoor ik weer nieuwe inzichten heb gekregen. Daarnaast kreeg ik de unieke kans om op een informele manier met investeerders om tafel te zitten en mijn verhaal te pitchen.

Belangrijke contacten zijn gelegd, nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden geboren, businessmogelijkheden voor I-Care ontstaan en hulptroepen staan klaar om verder te kunnen in het behalen van de ambities.

The Big Brother House was zo gek nog niet.Set up by

Join the talk