Van viswinkel naar vloerkleed

article
published at 19-11-15, by Grensverleggers Redactie

Golven van enthousiasme overspoelen Nienke Hoogvliet als ze over haar project vertelt. Daarmee wil ze ieders aandacht vestigen op duurzame materialen uit zee. Een interview over garen van zeewier en een krukje van vissenleer.

Daar stond ze dan, op de Scheveningse visafslag. Met de vraag of ze een zooitje vissenhuiden mocht meenemen. Want waar viswinkels dagelijks talloze vissenhuiden als afval weggooien, daar weet Nienke Hoogvliet er wel raad mee. Met haar project RE-SEA ME wil ze de vissenhuiden duurzaam looien en er vervolgens producten van maken.

“Eigenlijk is het ontstaan vanuit een eerder project, SEA ME. Daarmee vraag ik aandacht voor de problematiek van de vervuiling van de zee, door te laten zien dat de zee ook vol zit met bruikbare, duurzame materialen. Heel concreet heb ik een garen gemaakt van zeewier en daarmee een vloerkleed geknoopt in een oud visnet. Ik kreeg zoveel enthousiaste reacties dat ik me in de visindustrie ben gaan verdiepen. En zo ontstond het project RE-SEA ME.”

Looien met olijfolie

Hoogvliet kwam erachter dat per dag ontzettend veel kilo’s vissenhuiden worden weggegooid. Gewoon afval. Bij de visafslag en viswinkels haalde ze deze huiden op en ging ermee aan de slag. “Via Google ontdekte ik iemand die mij kon leren hoe ik deze vissenhuiden op een ouderwetse, natuurlijke manier kon looien zonder van chemicaliën gebruik te maken. Vervolgens ben ik de huiden met olijf- of zonnebloemolie gaan looien. Uiteindelijk heb ik er twee producten van gemaakt: een conceptueel vloerkleed en een krukje. Inderdaad ja, een krukje. Je moet je daarbij een stalen frame voorstellen waar de zitting omheen is gespannen. Het product toont goed aan hoe stevig vissenleer is, vissenhuid heeft namelijk een andere bindweefselstructuur dan andere huiden.”

Heel arbeidsintensief

Hoe indrukwekkend het initiatief ook is, Hoogvliet beraadt zich nog op de toekomst. Er zijn namelijk twee problemen: “Om te beginnen is het een heel arbeidsintensief looiproces. Alles gebeurt nu met de hand. Dat zou misschien wel machinaal kunnen, maar daar is dan een flinke investering voor nodig. Verder is het met vissenleer lastig om een concept om te zetten in een commercieel product. Zoiets goed in de markt zetten is een vak apart.

Momenteel richt ik me meer op SEA ME, omdat zeewier volgens mij nog meer potentie heeft en makkelijker toepasbaar is. De garen zijn voor van alles te gebruiken, van vloerkleden tot zelfs kleding. Zeewier heeft tal van voordelen. Het groeit in zee zonder gebruik te maken van voedingsstoffen en het haalt CO2 uit de lucht. Alleen al daarom is het als grondstof een verbetering ten opzichte van bijvoorbeeld katoen. Wel moet ik nog veel onderzoek doen, zoals naar hoe ik nóg duurzamer garen kan maken en wat nu precies de impact van zeewier op de hele mode-industrie kan zijn.”

Contrast

Wie Nienke Hoogvliet zegt, zegt ‘zee’. Met al de projecten en producten van Studio Nienke Hoogvliet wil ze de aandacht vestigen op de zee(problemen). Waarom eigenlijk? “Ik ben opgegroeid vlak bij het strand en de zee. Mijn ouders namen me altijd mee, weer of geen weer. Ik ben daardoor verknocht geraakt aan de kust en kom er nog altijd graag. Een aantal jaren terug viel me op hoe ongelofelijk veel plastic op het strand was aangespoeld. En als dat al op het strand ligt, kun je nagaan hoe veel plastic zich dan in zee bevindt! Mijn producten dienen eigenlijk als contrast tegen die vervuiling. Er is namelijk zo veel in zee te vinden dat mooi en bruikbaar is, en niet vervuilt…”