Van maatpak naar modder

article
published at 26-02-15, by Grensverleggers Redactie

Sinds begin januari ben ik binnen het Young Expert Programme Water, gestart als operational manager bij Soil & More Ethiopia. Een social enterprise die compost produceert op basis van organisch afval van 5 Nederlandse rozentelers.

Geschreven door Michiel Wolthuis

Na 30 jaar Nederland heb ik mijn woonplaats verruild voor Ziway, een plaats midden in Ethiopië gelegen aan een meer dat bekend staat om zijn vele vogelsoorten. Ik heb niet alleen Ethiopische buren maar kan ook met de ezel naar mijn werk in plaats van een volle NS trein.

Op dit moment zijn we het bedrijf in Ziway aan het opzetten en concentreren we ons voornamelijk op de bouw van het project. Het belangrijkste is dat we snel compost kunnen produceren om zodoende voldoende te kunnen verdienen om alle (sociale) doelstellingen te behalen.

Na drie jaar bij de Rabobank gewerkt te hebben op het gebied van duurzaamheid was het tijd om met mijn voeten in de modder te staan. Ik wilde graag operationeel aan de slag en direct impact zien van mijn werk.

Onder: Lopende banden en screening machine.

Operationeel is het zeker! Samen met de aannemer zijn we nu bezig met de fundering van de sorteermachine. Hiermee kunnen we de compost sorteren op diameter en delen die er niet in thuis horen zoals hout, stenen of plastic eruit filteren. Doordat onze site jarenlang gebruikt is als dumpplek hebben we erg veel plastic in de compost zitten. Met de screening machine kunnen we dit er straks gemakkelijk uit filteren.

Ook hebben we de vloer gestort voor de generator. Aangezien we nog niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten hebben we een generator overgekocht van een van de telers.

Onder: Fundering voor screeningmachine in aanbouw. Op de achtergrond is het organisch afval te zien.

Met mijn voeten in de modder lukt ook helemaal! De afgelopen dagen was ik zwart van de olie en de smeer omdat ik samen met onze voorader chauffeur alle lopende banden heb klaargemaakt voor hun eerste gebruik. Volgende week zullen we alles op hun plek tillen en kunnen we hopelijk snel starten met productie!

Onder: Werkplaats in aanbouw

In Ethiopie zijn we het eerste commerciele compostbedrijf; een bijzondere constatering in een land van bijna 100 miljoen mensen dat voor zijn inkomen bijna helemaal van de landbouw afhankelijk is! Veel boeren zijn afhankelijk van kunstmest dat vaak in de verkeerde verhoudingen, gesubsideerd door de overheid geleverd wordt.

Kunstmest put de grond steeds meer uit waardoor de opbrengst steeds meer terugloopt. Daarom moeten we straks extra veel aandacht besteden aan de marketing van onze compost en bewustwordig van goed bodemgebruik. Dat gaan we doen met een voorbeeldboerderij waar we training geven om boeren bewust te maken van duurzaam grondgebruik. Daarbij werken we ook samen met kennisinstellingen en NGO’s.

Onze verwachting is dat de vraag naar compost groot is. Niet alleen onder commerciele boeren, maar ook sommige smallholders hebben de positieve effecten van onze compost al waargenomen. 2015 is door de FAO uitgeroepen als international year of the soil. Hopelijk helpt dit bij onze inspanningen om ons bedrijf dit jaar op de kaart te zetten!

Onder: Even tanken...