Tour Guidé bij Moyee

article
published at 27-02-15, by Guido van Staveren van Dijk

Begin januari vloog Anne van der Veen naar Ethiopië om zich te melden als strijder aan de frontlinie van de Moyee FairChain Revolutie. Op Grensverleggers geeft zij in een serie gastblogs een update van haar avonturen.

De kopjes koffie die je uit de koffieautomaat haalt, hoeveel weet je daar eigenlijk over? Ik had geen idee en besloot daarom mee te draaien in een koffiebranderij. Kom mee op mijn tour guidé door de koffiebranderij van Moyee middenin Addis Abeba, Ethiopië

Fair Chain

Moyee Coffee maakt koffie in Ethiopië. Als grondleggers van de Fair Chain gedachte wil Moyee dat koffie wordt verwerkt in het land waar het vandaan komt. Zo zorgen ze voor meer ondernemerschap en handel in Ethiopië. En daarmee meer opbrengsten en investeringen.

Defecte bonen

We lopen middenin de business wijk van Addis Abeba, Bole. Achter een grote toegangspoort komen we bij Moyee Roasting PLC, kantoor en branderij in één. Er is vandaag net een lading gedroogde groene koffiebonen bezorgt, dat treft.

Van achter het pand komt hoog gepraat en gelach. We lopen erop af en zien zeven vrouwen die de groene bonen uitzoeken. Tussen de kilo’s bonen in de juten zakken zitten namelijk nog allemaal defecte bonen. Sommige zijn onrijp andere al zwart, sommige zijn gebroken en andere hebben een insectenbeet. Defecte bonen smaken vreselijk, weg ermee! Het is precisiewerk, maar de vrouwen zijn getraind. Als een Hans Kazan show verdwijnen de slechte bonen voor je met je ogen kan knipperen.

Professors in koffiekunde

We slaan rechtsaf en volgen de selecteerde bonen naar Ashenafi en Agegenhu. Agegenhu is roaster en Ashenafi is Q grader, zeg maar professor in de koffiekunde. Samen bedienen ze de roaster waar de bonen in 200 graden worden gebrand. Als vakmannen kijken en ruiken ze elke minuut aan een sample en draaien druk aan de knoppen. Na ongeveer een kwartier worden de geroosterde bonen in een koelmolen gestopt. Ashenafi en Agegenhu kijken tevreden naar het resultaat van deze batch.

Nog even wachten op het kopje koffie, want na roasting moeten de bonen 12-24 uur rusten. De batch van gisteren, inmiddels geblend, wordt gemalen. Sommige bonen blijven ook ongemalen. Alleen nog een zakje eromheen en het kan door naar de verkoopcounter.

We lopen rechtsaf het kantoor van Moyee in. Hier zit ik dagelijks te werken en is het altijd een buzz van verkoopgesprekken, marketingplannen en contractmeetings. Je kent het wel. Geen koffieautomaat hier, maar een heuse espressomachine met verse koffie. In deze opstartfase brandt Moyee alleen voor lokale verkoop, maar vanaf volgende maand komen deze batches ook naar Nederland.