Schaamteloos

article
published at 13-06-14, by Joost de Kluijver

Af en toe is de duurzame hoek van de economie net de oude economie. Zo hebben veel van de huidige groenen volgens mij goed opgelet toen de captains of industry zo’n tien, twintig jaar geleden hun enorme – formaat was toen nog heel belangrijk – organisaties allerlei gedrochten van missies opspelden. In de “MVO” hoek zie je vergelijkbare taferelen.

Zo is mijn organisatie geen tweedehands mobiele telefoonverkoper, maar 'een circulaire innovator in de mobiele industrie'.


Heerlijk is dat; als je in een nog redelijk jonge hoek van de economie zit, kan je je eigen niche creëren en daarbinnen dan jezelf tot “market leader” bombarderen. Erg leuk, doet het goed op conferenties (als je het verhaal een beetje weet te framen; ook iets wat de groenen steeds beter leren) en je houdt er nog een – al dan niet aan jezelf uitgedeelde – schouderklop aan over. Ik hoor zelfs al van initiatieven om groene (of sociale, mag ook) ondernemers tijdelijk te verhuren aan grote bedrijven, waarbij de hoop is dat de innovatieveling wat van zijn felbegeerde, onbegrijpelijke denkpatronen kan overbrengen aan de vastgeroeste corporates. Wat een heerlijke verrijking, die groenen…

Totdat je een stap verder wilt zetten als social entrepreneur. De conferenties waar men je wil horen hebben meestal ongeveer hetzelfde marketingbudget als ikzelf; je mag blij zijn met een consumptiebon. En het verhaal dat je vertelt is misschien wel leuk en mooi, maar wordt het niet tijd om voor wat meer impact te gaan? Ofwel: meer als een serieus bedrijf te gaan gedragen… Want ondanks dat ik op de vraag “wat doet Closing the Loop eigenlijk?” niet het meest uitgebreid in ga op het financieringsaspect, of de noodzaak om goede partners aan onze  doelstellingen te verbinden, zijn dit eigenlijk wel de belangrijkste onderwerpen om te delen. Want hier loopt een organisatie zoals die van mij het eerst vast.

Zonder de clichés van “moeilijke banken” en “financieel rendement versus sociaal rendement” te benoemen (alleen even tussen neus en lippen, dan),  is het geen gemakkelijke opgave om de - nog immer de touwtjes in handen hebbende - oude economie mee te krijgen op onze ideologische mobieltjes safari naar Ghana.

Omzeilen dus

Dus hoe dan toch verder? Schaamteloos oproepen doen. Aan jou! Nu jij toch tot hier hebt gelezen: als je vindt dat ons project goed genoeg is om door de Seeds crowfunding selectie te komen, stem op ons via: https://www.seeds.nl/stemmen. En like onze aanmelding voor de ASN Wereldbank.

Zie hier mijn poging om te groeien zonder de oude economie nodig te hebben…

En dan nog tijd over? Luister naar de Radio uitzending van Hemelbestormers van afgelopen zondag en kijk eens op onze Facebook pagina https://www.facebook.com/ClosingtheLoop.eu.