Samenwerken met bakkerijen in ontwikkelingslanden is broodnodig

article
published at 31-10-17, by Jessica Schulte

Een grote Nederlandse producent van machines voor bakkerijen en een trainingsontwikkelaar in Rwanda vinden elkaar in een gedeelde passie voor brood. Het klinkt bijna als een sprookje. Niets is minder waar voor Rademaker en The Women's Bakery.

Rademaker productielijnen verwerken gemiddeld 2.000 tot 3.000 kg deeg per uur. De grootste bakkerij van The Women's Bakery in Remera, Rwanda draait een productie van 500 kg per week. Deze bakkerijen van The Women's Bakery leveren hun voedzame broodjes aan de lokale gemeenschap via kleine winkeltjes genaamd "elementations". Rademaker heeft vooral industriële bakkerijen als klant (98% export). Toch hebben we beide veel aan de samenwerking.

Over The Women's Bakery

The Women's Bakery is gestart met de ambitie om mensen toegang te geven tot gezonde en betaalbare voeding. In twee jaar tijd heeft The Women's Bakery zes bakkerijen gebouwd. Het initiatief traint vrouwen om een bakkerij te kunnen beginnen. Tijdens deze training is er niet alleen aandacht voor het broodbakken, er wordt ook tijd besteed aan andere aspecten van het ondernemerschap. Denk aan kostprijs, hygiëne, operations management en voedingswaarden.

Bezoek

In september brachten een paar medewerkers van Rademaker een bezoek aan The Women's Bakery. We hebben de doelen voor de samenwerking gedefinieerd en verbeterpunten voor bijvoorbeeld het brood bak-proces gedeeld. Elke bakkerij heeft momenteel zijn eigen kneed-, verwerkings-, rust- en bak-methoden. Daarom buigen wij ons hierover. Een aandachtspunt is om niet te vergeten dat er bijvoorbeeld geen klimaat gereguleerde omgeving beschikbaar is, dat er met de hand gekneed en gebakken wordt, in een omgevingstemperatuur tussen de 25 en 35 graden Celsius. We helpen The Women's Bakery aan een efficiënter proces door onze kennis te delen. 

Voor de standaard broodpuntjes hebben we bijvoorbeeld een nieuwe deegrol-techniek geïntroduceerd. Deze manier van oprollen zorgt ervoor dat er meer energie in het deeg komt en dat producten beter rijzen en meer volume krijgen.

Samenwerking

Naast het delen van wat wij al weten over recepten, processen en apparatuur, is tijdens ons onderzoek gebleken dat er kansen liggen op het gebied van energie en verpakkingen. Deze onderwerpen liggen niet direct in onze lijn van expertise, maar zijn wel belangrijk voor een duurzaam economisch model. Daarom zoeken we in samenwerking met partijen, zoals bijvoorbeeld TNO, naar onder andere biologisch afbreekbare verpakkingsalternatieven voor The Women's Bakery, die ook de houdbaarheid van de producten ten goede komt.

Sustainable Development Goals

De samenwerking tussen Rademaker en The Women's Bakery ontstond vanuit de behoefte om ons steentje bij te dragen aan de Sustainable Development Goals op het gebied van voedselzekerheid. Voedselzekerheid, ondervoeding en honger zijn kwesties nauw gerelateerd aan armoede, gezondheid en gelijkheid. Het project richt zich daarom niet alleen op voeding. We zijn, door het bakken van brood, in staat een oplossing te bieden voor andere uitdagingen, zoals gezondheid en armoede.

Rademaker is ervan overtuigd dat dit soort partnerships of samenwerkingen om internationale problemen op te lossen, de toekomst hebben. Wij hopen dat ons project bedrijven inspireert om hun kennis te delen in ontwikkelingslanden, voor een blijvende positieve verandering.

Meer weten over The Women's Bakery of Rademaker? Neem dan contact met mij op:

Jessica Schulte, jschulte@rademaker.nl, +31 (0)345 543 422.Set up by
Sustainable business strategist at Rademaker

Join the talk