Revolutionair velletje landbouwafval

article
published at 09-04-15, by Futureproof Community

Een etiketje hier, een A4-tje daar. Denk jij eigenlijk wel eens na over al het papier en karton dat we dagelijks gebruiken? En de impact daarvan op het milieu? Peter van Rosmalen van Paperwise doet niet anders. Hij produceert papier van landbouwafval. “De grap is, dit papier en karton is zo innovatief dat wij niet gecertificeerd kunnen worden."

Er gaat meer schuil achter Paperwise dan bergen landbouwafval en de toepasselijke slogan ‘wise with waste’. Het papier is 47% minder milieubelastend dan standaard FSC papier op basis van hout, 29% minder dan gerecycled papier, per 400 dozen A4 papier wordt één hectare bos bespaard en het papier wordt in India met 100% groene energie geproduceerd. Om zo maar eens een kleine samenvatting te geven.

 

Houten-hutjes-syndroom

Groene stroom in India?  Van Rosmalen lachend: "Eén van de grootste misverstanden is dat alles in India onderontwikkeld is. De fabriek waarmee wij samenwerken draait niet alleen op groene stroom, zelf opgewekt door middel van bio vergisting, maar heeft al 22 jaar geleden zijn eerste windmolenpark neergezet. In Nederland waren we toen nog niet eens met windmolens bezig." De fabriek wekt 35,5 megawatt windenergie op. Dat staat gelijk aan het energie verbruik van zo'n 6.000 Nederlandse huishoudens.

De kunst van het niet overschrijden

Als grensverleggende ondernemer loop je soms tegen de gevestigde orde aan, dat weet Van Rosmalen maar al te goed. "Keurmerken zijn gefocust op hoe het nu is in de sector, hoe er wordt omgegaan met houtvezels en gerecyclede papier. Een nieuwe grondstof? Dat kennen ze nog niet en kunnen ze niet certificeren.

Keurmerken voor papier laten vooral zien dat men een bepaalde milieuwaarde niet overschrijdt, maar ze zeggen niets over de totale milieu-impact. Vreemd toch? Wij hebben daarom een IMVO voucher aangevraagd voor onderzoek en een levenscyclusanalyse laten uitvoeren om de volledige milieu-impact van ons papier en karton te meten en bewijzen dat het echt een duurzaam alternatief is."

Europese A-kwaliteit

Waar Van Rosmalen het meest op let? Kwaliteit! En dat begint in de fabrieken. "We screenen fabrieken op drie pijlers: ze moeten landbouwafval als grondstof gebruiken, de fabriek moet producten kunnen maken die voldoen aan Europese A-kwaliteit en de fabriek moet over een MVO-beleid beschikken. De klant moet erop kunnen vertrouwen dat de fabriek goed om gaat met het milieu en de sociale kant. Hier helpen wij fabrieken ook bij door kennis te delen over onder andere ISO 26000 en verslaglegging."

Ook vanwege de cultuurverschillen wilt Van Rosmalen de kwaliteit in de gaten houden. "Als je bijvoorbeeld een drukvoorbeeld aanlevert waar zij eigenlijk niet mee uit de voeten kunnen, zullen ze dat niet zeggen. Ze gaan gewoon aan de slag en maken er het beste van, met een ander resultaat dan wij voor ogen hebben. Dat is voor ons Westerlingen verrekte lastig, maar je went eraan en leert ermee werken. Er zullen veel Grensverleggers zijn die dit herkennen."

Daad bij woord

"Gewoontes doorbreken brengt risico’s met zich mee. Dat vinden mensen soms eng. Paperwise is een nieuw merk; klanten moeten het nog leren kennen en vertrouwen", vertelt Van Rosmalen. "De twee uitdagingen waar we nu tegenaan lopen zijn naamsbekendheid en daad bij het woord voegen. Dat mensen dus echt Paperwise gaan kopen. Daarmee bedoel ik ook groothandels en tussenschakels."

Samen met de fabriek heeft Paperwise zo’n twee jaar energie en tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van het papier en karton. Dat verdient zich niet in een paar maanden terug. Toch hoopt Van Rosmalen over ongeveer een jaar break-even te staan. "Er is een grote markt in Europa en we krijgen naast Nederland nu ook al orders uit Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Duitsland. Door op beurzen en congressen te staan doen we heel concreet én nieuwe contacten én nieuwe klanten op. Want de productie is nu duurzaam, maar ook de bedrijfsvoering moet duurzaam worden. Genoeg inkomen verdienen om te kunnen bestaan, zonder afhankelijk te zijn van leningen en subsidies."Set up by
Manager Innovatie en Sales
Community manager
Schrijft en verspreidt verhalen die ertoe doen | Freelancer Communicatie en Journalistiek | Jonge Krachtenbundelaar