Pas op: in deze landen loop je de grootste MVO-risico’s

article
published at 29-02-16, by Grensverleggers Redactie

Als je zaken doet in het buitenland, loop je tenminste 5.000 MVO-risico's. Denk aan kinderarbeid, grondwatervervuiling of illegale houtkap. Zoveel kwesties heeft de MVO Risico Checker inmiddels in kaart gebracht. Waar loop je het meeste gevaar? En wat kun je eraan doen?

MVOrisicochecker.nl is een website van MVO Nederland die MVO-risico's over de hele wereld inzichtelijk maakt voor ondernemers. De database telt nu ruim 5000 risico’s, gebaseerd op zo'n 1725 vrij toegankelijke bronnen. De website geeft ook adviezen hoe je risico's kunt vermijden.

Met stip op nummer 1

India staat met stip op 1 als het land met de meeste gerapporteerde MVO-risico's (160). Je moet hier vooral rekening houden met kinderarbeid in allerlei sectoren, zoals bakstenen, leer, rijst, mica en textiel.

Ook in Brazilië schijnt de zon niet voor iedereen. Hier tref je vooral kinderarbeid, dwangarbeid en mensenhandel in sectoren als de houtkap, landbouw en veehouderij. Illegale houtkap voor de veehouderij en sojateelt is ook een groot probleem.

China is het twee-na-risicovolste land om duurzaam zaken te doen. Houd hier rekening met kinder- en dwangarbeid in allerlei sectoren, gevolgd door bodem- en grondwatervervuiling, bijvoorbeeld bij leerfabrieken, landbouw, kolen en metalen.

The unusual suspects

Ook minder bekende landen komen aan bod. Zo komen er aan slavernij-verwante omstandigheden voor op Mauritius en kan Micronesië worden gezien als een belastingparadijs. Guyana staat bekend om discriminatie van LGBT-medewerkers op de werkvloer.

De MVO Risico Checker biedt ook informatie over minder conventionele kwesties, zelfs in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat we jaarlijks 1 miljard luiers weggooien, goed voor 8 procent van al het restafval in ons land? Of dat er dwangarbeid voor kan komen bij de productie van kerstdecoratie in China?

En wat kan ik daaraan doen?

Gelukkig biedt de MVO Risico Checker ook oplossingen. In 500 adviezen voor specifieke producten en landen biedt de website ondernemers concrete maatregelen. Daarnaast zijn er verwijzingen naar internationale richtlijnen, keurmerken en organisaties die bedrijven helpen.

Meer weten? Bezoek de website van de MVO Risico Checker en doe de test!