Opzouten met het zouten

article
published at 29-01-16, by Grensverleggers Redactie

Het kalf staat centraal bij de VanDrie Group en al zijn dochters. Dochter Oukro verwerkt bijvoorbeeld jaarlijks 1,4 miljoen kalfsvellen voor looierijen. Een van Oukro's doelen is om hierbij minder zout te gebruiken.

Jammer dat 'het verduurzamen van bedrijfsprocessen' zo abstract en technisch klinkt. Want het is wél precies waar Oukro sinds enkele jaren fanatiek mee bezig is. Assistant Corporate Affairs bij de VanDrie Group, Marijke Everts, vertelt: "Een duurzame bedrijfsvoering is heel breed. Het heeft bijvoorbeeld te maken met het welzijn van onze eigen medewerkers, die we faciliteren met opleidingen, preventieve medische onderzoeken en et cetera. Ook richten we ons op het milieu, onder meer door alleen nog maar elektrische vorkheftrucks te gebruiken. Verder gaan we zorgvuldig om met energie, afval en zout."

Koeling in plaats van zout

Zonder het eigen personeel en de heftrucks tekort te doen, nu wordt het interessant. Want energie, afval en zout, hoe gaan ze daar bij Oukro mee om? Everts: "Bij de VanDrie Group werken alle bedrijfsonderdelen nauw samen op deze gebieden. Zo wisselt Oukro warmte uit met de naastgelegen kalverslachterij Ekro. Wat bij Ekro aan energie vrijkomt, wordt bij Oukro gebruikt voor het koelproces. Verder gebruikt Oukro de houten pallets van melkpoederproducent Navobi, om de afvalstroom te reduceren."

Vermindering

"Tot slot is het verminderen van het zoutgebruik heel belangrijk voor ons. Want hoe meer zout we gebruiken, hoe meer water we moeten zuiveren. En hoe meer zoutgebruik, hoe langer het verwerkingsproces van de kalfsvellen duurt en hoe meer transportbewegingen nodig zijn. Per kalfsvel is ongeveer 6 kilo zout nodig. Tussen 2009 en 2014 is hier gemiddeld al bijna 1 kilo afgegaan. En in 2014 hebben we zelfs meer dan 30 procent van de kalfsvellen ongezouten aangeboden. Om te conserveren gebruiken we steeds meer koeling in plaats van zout."

Meer toepassingen

Looierijen krijgen dus in toenemende mate verse, ongezouten huiden van Oukro aangeleverd. Wat hebben die looierijen er eigenlijk voor baat bij? Everts: "Naast het feit dat zij veel sneller de huiden ontvangen, hebben de looierijen het voordeel dat zij minder chemicaliën hoeven te gebruiken en ook is het beter voor hun eigen waterzuivering. De vellen zijn daarnaast doorgaans van een betere kwaliteit. Wij leveren zo onze bijdrage om een belangrijk deel van het kalf – de huid – tot waarde te brengen en klaar te maken voor een volgende toepassing. Op dat gebied hebben we overigens nog genoeg te doen, zoals het verminderen van huidbeschadigingen en het verbeteren van het transport van het kalf. Ons is er alles aan gelegen om een zo goed mogelijk eindproduct te realiseren."