Ondernemen op zijn Peruaans

article
published at 26-11-14, by Grensverleggers Redactie

Geld dat niet aankomt, de douane die gaten in je producten boort, werknemers die ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen. Een eigen onderneming bevalt Justina Montes Parraga erg goed, maar het importeren van design vazen is soms lastiger dan je denkt.

Eyecatchers

Justina Montes Parraga, geboren en getogen in Peru, is dit jaar gestart met haar bedrijf Decolindo en verkoopt Peruaanse vazen in Nederland. “Peru is een land in opkomst dat steeds meer exporteert naar het buitenland. Vooral allerlei soorten groente en fruit, waaronder avocado’s en quinoa. Peruaanse vazen zie je in Nederland bijna niet. Daarom wil ik dit unieke product naar Nederland halen. Met de productie van de vazen creëren we werkgelegenheid voor mensen in Peru zonder opleiding. Voor de verkoop in Nederland richten we ons op consumenten die op zoek zijn naar echte eyecatchers. Vazen die niet bij de buurman in de vensterbank staan.”

Drugsgeld

Maar voordat de vazen überhaupt verkocht kunnen worden, moeten ze eerst Nederland binnen komen.  En daar zitten haken en ogen. “We verschepen de vazen via containers over zee. Het is bijna niet te voorkomen dat er af en toe een paar breken. Dat wisten ik en mijn man van tevoren; daar zijn wij gelukkig goed voor verzekerd. Waar wij alleen niet op voorbereid waren, is het feit dat onze betaling aan het Peruaanse transportbedrijf niet aankwam. Drie weken lang wisten wij niet waar het geld was. Onze bank wist het ook niet. Het transportbedrijf weigerde de vazen te verschepen. Ze werden opgeslagen in een loods, op onze kosten. Uiteindelijk bleek dat een Amerikaanse bank het geld had onderschept om te checken of het geen drugsgeld was. De schrik en kosten zaten er goed in!”

“Ook heeft de douane bij de eerste invoer gaten in onze producten geboord, op zoek naar verboden middelen. Die vazen konden we natuurlijk weggooien. Gelukkig waren we daar ook voor verzekerd.”

Afspraken vastleggen

De Peruaanse cultuur is een puntje van aandacht voor ondernemers volgens Justina. “Niet alle Peruanen spreken Engels, dus alleen al voor de communicatie is het handig de taal te spreken. Ook moet je alle afspraken die je maakt op papier vastleggen. Anders kunnen deze nog wel eens onverwacht veranderen. Peruanen zeggen heel vaak: “ja, dat kan wel, prima, goed”. Ze willen andere mensen niet teleurstellen. Je komt er pas later achter dat het eigenlijk helemaal niet zo oké is en niet kan.”

Een stuk relaxter

Aan de andere kant is de werknemerscultuur een stuk relaxter dan in Nederland. “In de ochtend wordt er een beetje gewerkt, in de middag gaan de werknemers naar huis om lekker te eten en daarna werken ze weer verder. Peruaanse werknemers zijn vaak vrolijk, lachen met elkaar en luisteren muziek. Ze lijken meer plezier te hebben in hun werk dan dat ik hier in Nederland soms zie."

Stempel nodig? Betalen!

“In Peru moet je voor ieder papiertje en elk stempeltje betalen. Ook moet je echt achter documenten aan die voor jou van belang zijn. Zorg dat je je van tevoren goed laat informeren en ondernemerszaken goed uitzoekt. Probeer zoveel mogelijk in contact te komen met andere ondernemers die ervaring hebben of ga op zoek naar instanties in Peru die informatie verstrekken aan ondernemers.”

Ondanks sommige tegenslagen en hobbels in de weg, is Justina enthousiast over Decolindo. “Zowel kleine winkeltjes met een eigen collectie als de wereldwinkel zijn erg geïnteresseerd in de vazen. Zij hebben al tientallen vazen gekocht. Daarnaast verkopen we de vazen ook direct aan consumenten. De verkoop via winkels willen we de komende periode uitbreiden. Maar wel op zijn Peruaans: we doen het rustig aan en kijken waar het schip strandt!”