Ondernemen in India doe je zo

article
published at 27-07-16, by Grensverleggers Redactie

Van tractorband naar tijdloze tas. Dat is waar het Indiase merk Ecowings zich op stort. Directeur Angela Rooijmans vertelt over haar geüpcyclede producten én over zaken doen met India.

De afvalberg in India is groot. Overal vind je stapels rubberen auto- en tractorbanden. Niet alleen erg lelijk, maar ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Kapil Sharma, directeur van Ecowings, bedacht daar wat op. Hij begon rubberen banden te verzamelen, te keuren, schoon te maken en vervolgens te verknippen tot van tevoren ontworpen tassen.

Samenwerking

Angela Rooijmans ontmoette Kapil toen ze in India woonde. Samen sloegen ze de handen ineen. “Kapil en ik delen de passie voor het terugdringen van de afvalberg. Hij maakt er mooie tassen van en verkoopt deze in India. Maar er is in India maar een klein publiek voor dit soort producten. Alleen een groene middenklasse is zich bewust van de afvalproblematiek en loopt warm voor een product gemaakt van banden. De rest vindt zoiets niet stoer en niet hip. Ik help mee in de productontwikkeling en probeer de producten nu in Europa te verkopen. Hoewel Ecowings groeit, zitten we nog maar in de prille beginfase van ons Europese avontuur.”

4 tips

Wel in de beginfase van het Europese avontuur, maar India kent Rooijmans al even. Ze doet al lang zaken met Indiërs. Als geen ander weet ze hoe het er aan toe gaat in het land en heeft 4 onmisbare tips voor ondernemen in India.

1. Investeer in relaties

“Misschien een dooddoener, maar het is toch echt de belangrijkste tip: investeer in een zakelijke relatie met een Indiër. Wie denkt even handen te schudden en snel zaken te doen, komt bedrogen uit. Het kost veel tijd en moeite om een relatie op te bouwen.

In mijn geval betekent dat heel veel contact onderhouden met Kapil. Veel Skypen, veel appen, laten zien dat je écht geïnteresseerd bent. De andere kant van de medaille is dat als je dat vertrouwen eenmaal gewonnen hebt, meteen alles mogelijk is. Indiërs zijn dan bereid een stapje harder voor je te lopen. Ze maken je het in alles naar je zin. Leiden je rond, vertellen van alles, regelen hotels, dat soort dingen.”

2. Vertoon geen koloniaal gedrag

“In India hebben ze echt een hekel aan de blanke westerling die het allemaal beter weet. Indiërs zijn extreem trots op hun cultuur en land. En ze weten heus wel wat er allemaal mis is. Dat er corruptie is, vervuiling, armoede en kinderarbeid. Maar de arrogante houding van blanken die het allemaal beter weten, die van afstand oordelen, die het wel even voor ze oplossen, daar hebben ze een hekel aan.

Neem kinderarbeid, dat probleem is complexer dan veel mensen denken. Geloof me, er is geen één moeder die wil dat haar jonge kind gaat werken. Maar er zijn echt situaties waarin nood wetten breekt. En dat kunnen wij in Nederland ons niet voorstellen met onze comfortabele leventjes. Een iets minder grote mond zou ons passen wanneer we zaken doen met India.”

3. Check de kwaliteit goed

“Kwaliteitsnormen in India zijn wezenlijk anders dan de onze. Dus krijg je producten uit India geleverd, controleer ze dan dubbel... De Nederlandse standaard is ‘mooi en schoon’, maar in India denken ze daar anders over. Zo heb ik eens iets opgestuurd gekregen wat vuil en stoffig was, geen tassen van Ecowings overigens. Belangrijk is om Indiërs nauwkeurig en respectvol instructies te geven over hoe je iets wil hebben.”

4. Go with the flow

“Wie wil ondernemen in India moet flexibel zijn. Veel gebeurt namelijk last minute, of liever gezegd: héél erg last minute. Dat kan balen zijn, omdat bijvoorbeeld een afspraak op het laatste moment niet doorgaat. Maar het kan ook zo zijn voordelen hebben. Als blijkt dat je iets bent vergeten, zoals verpakkingsmateriaal voor je product, dan is dat vaak heel snel nog te regelen. Anders dan in Nederland, waar je alles moet plannen met de leverancier. In India is het af en toe even slikken en veel geven en nemen, je moet je daaraan kunnen overgeven.”