Ondernemen en politiek

article
published at 17-10-14, by Chantal Heutink

In al die jaren dat ik in Kenia werk heb ik me verre gehouden van politiek. Laat mij nou maar mijn eigen gang gaan en ondernemen.

Ik ben absoluut geen politiek dier en diplomatieke antwoorden zijn ook niet zo aan mij besteed. Maar ja, ik kom er steeds meer achter dat, als je iets gedaan wilt krijgen en een significant onderdeel wil zijn van een programma, ik toch zal moeten. Temeer omdat Menstrual Hygiene Management en maandverband onderwerpen zijn die de overheid zeker aangaan.

Mijn team kan het voor een groot deel doen op lokaal en regionaal niveau, maar uiteindelijk wil men toch ‘the big boss’ zien en spreken. Ik kan me ertegen verzetten, maar daar heb ik alleen maar mijn business mee, want dan verliezen we kansen en volgend jaar dient zich weer een grote aan… Dus ik ben in de leer gegaan bij een van mijn partners die er uitermate bedreven in is. Het is een spel, zo heb ik geleerd.

  • Zorg ervoor dat jij (of een van jouw mensen) aanwezig is in de belangrijke meetings op jouw gebied.
  • Wees niet alleen aanwezig, maar zorg ook dat je gezien en gehoord wordt. Bereid je goed voor en stel vragen, wees kritisch en geef een keer een presentatie. Dat laatste werkt zeker, want een van zijn collega’s kwam naar mij toe. “He Chantal, de I-Care lady”. Ik wist bij god niet wie hij was, maar hij herinnerde zich mij van een presentie die ik 1,5 jaar geleden heb gaf!!
  • Vraag om een artikel in het tijdschrift van het betreffende ministerie.
  • Al is het een kleine bijdrage, participeer tijdens de belangrijke events.

Mensen moeten I-Care op hun netvlies hebben. Eindbeslissers moeten, naast dat je een goed product en service biedt, het je gunnen.

Ik kan me ertegen verzetten of het spel spelen. Laat mij dan maar genieten van het spel. En zo komt het dat ik een ticket van Kisumu naar Nairobi heb geboekt en volgende week woensdag aanwezig ben tijdens de Global Hand Washing Day, want daar zijn al mijn belangrijke partners en beslissers aanwezig. Handen wassen, hygiëne, I-Care pads, lijkt me een goede match!Set up by

Join the talk