Niks Fair Trade, Rimbo Trade!

article
published at 01-06-15, by Paul Burgers, PhD.

Een nieuwe droom komt uit. Zoals altijd is ook dit idee ontstaan in de kroeg, met wat vrienden en een biertje. Het resultaat: Rimbo trade! Rimbo is een lokaal woord voor Rimba, wat jungle of rimboe betekent. Kortom, handel in producten uit de jungle waar we ook werken voor CO2 projecten. Met als eerste producten: palmsuiker en palmsuiker koeken.

Een armeluisproduct, dat is wat het is, die Arenga palmsuiker. Althans, dat vinden veel Indonesische boeren. De inheemse  Arenga  palm groeit alleen in de schaduw van andere bomen, oftewel in het bos. Hij groeit dus niet als een mono-cultuur zoals oliepalm, wat toch vaak als  “modern” wordt beschouwd.  En in het bos word je vies en zitten enge beesten.

Gelukkig zijn er ook heel boeren die er nu de marktkansen van zien. In het filmpje zie je hoe Pak Ridwan Arenga palmsuiker maakt. Samen met zijn vrouw produceert  hij ongeveer 7 kilo suiker per dag. Door onze activiteiten zijn Pak Ridwan en de andere dorpsbewoners zich trots gaan voelen. De suiker heeft ineens waarde; het wordt tenslotte verkocht in het “Westen” via oom Barat, de oom uit het Westen met zijn Rimbo trade.

Via een innovatief winstdelings-mechanisme krijgen de boeren zo nog meer winst uit de co2 compensatie. Niks fair trade, Rimbo Trade! En met de productie dragen we bij aan het behoud van de biodiversiteit die zo kenmerkend is voor de jungle. Bekijk het zelf maar in het filmpje.

De suiker van de Arenga palm is “gezond” en geschikt  voor diabetici. Het is een trage suiker met een lage GI-index. De langzame opname in het bloed geeft lang energie; iets wat Indonesische badmintonners natuurlijk allang wisten. Zij eten vaak een blok palmsuiker voor een wedstrijd.

Voor de productie van de koeken in Nederland kwam ik terecht bij een biologische bakker. Een geweldige man! Puur uit liefde voor zijn vak, wilde hij volledig belangeloos experimenteren met de palmsuiker, verwerkt in biologisch molendeeg (dus co2 neutraal gemalen in een windmolen, nog leuker!).

Het was even zoeken naar het juiste recept. De eerste batches deeg verbrandde in de oven of hadden een te snelle karamellisering. Maar als echte vakman wist hij alles zo aan te passen, dat we nu heerlijke koeken produceren in diverse maten. We hebben inmiddels ook een koekwals, voor de juiste maat. Fantastisch hoe je uiteindelijk een  gelijkgestemde  partij vindt.

De mensen van MVO Nederland dienen hier zeker ook genoemd te worden, die ons vanaf het begin met dit traject ondersteund hebben. Zo hebben we dankzij hen een uiterst inspirerende brainstorm sessie gehad met reclame bureau Circuit over hoe we de koek en suiker zullen positioneren in de markt (zie de blog van Afra de leeuw). Circuit heeft uiteindelijk ook het logo van Rimbo Trade ontworpen.

Momenteel zijn we met nog minimaal  twee spannende producten bezig  voor Rimbo Trade. Daar over later meer…