Nieuwjaarsduik

article
published at 06-06-15, by Michaël Wilde

Ik heb een leuk voornemen voor u: neem in 2015 eens een duik in de grond! Ja, dat is lastig. Het is jammer dat de grond niet doorzichtig en vloeibaar is, net als de zee. Stel je toch eens voor dat je een grondsnorkel op kon zetten en vervolgens met een mooi boogje een groen weiland in kon duiken, om de wereld onder de grasmat te ontdekken.

Totaal andere wereld

Je zou je ineens in een totaal andere wereld bevinden, vol vreemde levensvormen, want van Wikipedia weten we dat 25% van al het leven op aarde ondergronds zit. Maar weten is iets anders dan ervaren. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik voor het eerst ging duiken, op vakantie in Curaçao. Natuurlijk wist ik dat er vissen en kwallen en koralen bestonden. Maar als je ze ineens aan alle kanten om je heen ziet zwemmen en zweven en zwabberen komt die kennis pas echt tot leven.

Geweldige samenleving

Een uurtje grondsnorkelen zou het leukst zijn in een stuk grond waar op een goed doordachte manier biologisch voedsel wordt geteeld. Liefst met een vergrootglas in je snorkel. Dan zou je een geweldige samenleving van beestjes zien die kleurige schimmelpaleizen en reusachtige stikstofknollen bouwen, die plantenwortels verzorgen of opvreten, die elkaar met zuignappen en scharen te lijf gaan. Maar een uurtje snorkelen in een agrochemische aardappelveldje waar al jaren kunstmest en pesticiden worden gebruikt, zou een totaal ander beeld geven… ongeveer net zo interessant als een flink gechloreerd binnenzwembad.

Jaar van de Bodem

Hadden we maar grondsnorkels! Dan hadden we het bij Save Our Soils de afgelopen twee jaar veel makkelijker gehad om consumenten en organisaties in beweging te brengen voor de bodem. Gelukkig begint die interesse nu te ontstaan, en dat wordt de hoogste tijd. 2015 is door de wereldvoedselorganisatie uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Bodem. Waarom? Omdat de grond momenteel onder onze voeten wegspoelt in een tempo van 30 voetbalvelden per minuut. Daarmee raakt de mensheid niet alleen het dagelijks brood kwijt, maar ook de grootste beheerbare zoetwaterbuffer en koolstofbuffer op aarde en de basis van de biodiversiteit.

Start 2015 biologisch

Als de wereld wat meer in de grond zou duiken dit jaar, zou dat kunnen helpen. Maar omdat zo’n voornemen best lastig uit te voeren is, heb ik nog een veel praktischer, lekkerder, gezonder en aantrekkelijker voornemen in de aanbieding: start 2015 biologisch. Want met elke hap die je dan neemt, eet je de grond weer een stukje gezond.

 

Alexis de Roode (Alexis is collega van Grensverlegger Michael Wilde en werkt voor Save Our Soils, een project van Nature & More)

The post Nieuwjaarsduik appeared first on Grensverleggers.Set up by
Communicatie Duurzaamheids Manager

Join the talk