NEXUS Center prikkelt onafhankelijkheid in Nepal

article
published at 18-07-17, by Futureproof Community

We hebben het allemaal nodig en toch heeft niet iedereen er (makkelijk) toegang tot: water en energie. Tijd voor verandering, dacht Katina Gikas. Het idee achter NEXUS Centers was geboren. Een ambitieus plan dat veel kan opleveren voor afgelegen gebieden, maar niet zonder slag of stoot gaat.

NEXUS Centers zijn community hubs in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden die de lokale bevolking voorzien van schoon drinkwater en energie. Daarnaast bieden de Centers ruimte voor ondernemers om hun winkel, praktijk of kliniek te vestigen. Op dit moment zijn er tien NEXUS Centers in Nepal, binnenkort komen er vijf bij. Gikas werkt aan de NEXUS Centers vanuit haar bedrijf Water Tech Trading, dat gespecialiseerd is in business development en duurzame technieken. Het bedrijf dacht mee over het concept, is verantwoordelijk voor de fundraising, marketing en communicatie rondom de NEXUS Centers.

Focus op water

"Vijftien jaar werkte ik in de fast moving consumer goods. Ik was het zat om lipstick te verkopen of water met bubbels", deelt Gikas. "Toen ben ik met Water Tech Trading begonnen. Mijn man werkt voor een scheepvaartbedrijf en we wilden vanuit daar, met oog op water, een win-win halen. Hij houdt zich bezig met duurzame technologie in de scheepvaart, zoals het zuiveren van water, wij willen deze technologie toepassen in ontwikkelingslanden."​

Nepal

De keuze om de eerste Centers in Nepal te openen, is een bewuste. Gikas: "Het water daar is enorm vervuild. Van nature zit er veel arsenicum in, dit is heel slecht voor je gezondheid. Daarnaast is er over het algemeen weinig consistente elektriciteit in het land en is een slecht inkomen eerder regel dan uitzondering. Wij willen hier basisbehoeften én economische waarde toevoegen."

Zelfstandig

Gikas: "Toch willen we in totaal honderd NEXUS Centers bouwen. Het model werkt het beste als je opschaalt. Hoe meer hubs we openen, hoe meer ervaring we opdoen. Daarnaast draait ieder Center idealiter natuurlijk heel goed, maar dat is niet zo. De Centers die het goed doen kunnen een back-up zijn voor de vestigingen die het minder goed doen. Het idee is dat lokale ondernemers uiteindelijk een stukje meebetalen aan het Center, dat het zich terugbetaalt. Maar de grootste winst blijft natuurlijk in Nepal. Niet alleen financieel gezien, ook rondom betere hygiëne en gezondheid."​

Funding

Water Tech Trading werkt samen met een Zwitsers bedrijf aan de NEXUS Centers. Op het moment ligt de focus vooral op het vinden van financiering. Gikas: "Voor de eerste pilot kregen we een lening van Swiss Bluetec Bridge. Ook kregen we een fonds van Stichting Aqua for All (A4ALL).  Het geld wat wij van A4All gekregen hebben, werkt als een springplank voor andere partijen. Zo hebben REPIC en Drop4life ook geïnvesteerd. Het geld hebben we nodig om te laten zien dat ons businessplan werkt en economisch haalbaar is.

Om een voorbeeld te geven; ik ben al jaren in gesprek met Triodos Bank. Zij zeggen: als je kunt bewijzen dat het werkt, dan krijg je niet geld voor tien, maar voor vijfhonderd Centers. Alleen dat bewijzen kost veel tijd. Tijd is wat dat betreft je grootste vijand. Als Nepalezen één ding niet kennen, dan is het haast. Het doet hun weinig of ze 1.500 of 2.000 liter water verkopen, terwijl jij weet dat je in jouw businessplan 2.000 liter hebt staan. We werkten eerst met incentives binnen de Centers, maar gek genoeg zorgde dat er alleen maar voor dat ondernemers helemaal niks meer deden. Nu werken we met dag salarissen en daarnaast incentives. Dat werkt beter."

Aangezicht

Nepalezen hebben niet alleen een andere kijk op tijd, niemand heeft haast, ook het beeld naar de buitenwereld is heel belangrijk. "Net als hier in Nederland is het in Nepal belangrijk de boekhouding op orde te hebben", vertelt Gikas. "Lokale ondernemers doen dit het liefste zelf. Er gaat bijna een jaar overheen voordat zo’n ondernemer toch besluit een accountant in arm te nemen om zaken te regelen. Dat heeft met geld te maken, maar vooral met het feit dat ze vinden dat ze bijna alles zelf moeten kunnen. Dit is echt een cultuurverschil."

Onder andere deze cultuurverschillen bewijzen hoe lastig het kan zijn om iets op te bouwen in ontwikkelingslanden. Gikas: "We zijn al sinds 2012 met het project bezig, maar pas rond augustus 2016 stond het eerste NEXUS Center er. Je vult een keer een verkeerd formulier in of er vindt een aardbeving plaats en dan ben je zo jaren verder. Het belangrijkste is dan consistent door blijven gaan. Als ondernemer in het buitenland, vooral in ontwikkelingslanden, heb je echt een lange adem nodig."Set up by
Ondernemer
Community manager
Schrijft en verspreidt verhalen die ertoe doen | Freelancer Communicatie en Journalistiek | Jonge Krachtenbundelaar

Join the talk