Nederlandse tuc tuc start-up heeft beste product tegen klimaatverandering

article
published at 28-09-18, by Monique Boere

De Nederlandse start-up Three Wheels United is door de Climate Policy Initiative (CPI) uitgeroepen als een van de meest innovatieve en veelbelovende financiële instrumenten tegen klimaatverandering wereldwijd. Three Wheels United biedt riksja-chauffeurs de mogelijkheid om hun vervuilende tuc tuc te verruilen voor een elektrisch exemplaar.

India heeft 6 miljoen tuc tucs door de straten rijden die jaarlijks zorgen voor 23 miljoen ton aan CO2. De 12 miljoen chauffeurs verdienen gemiddeld €7 euro per dag en hebben vaak moeite om financiering te vinden voor de aanschaf van een minder vervuilend voertuig. Dat was reden voor Three Wheels United een slim financieel product te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de chauffeurs. De tuc tuc chauffeurs zelf verdienen er gemiddeld 70% meer door per jaar. En met de elektrische tuc tuc kan - over de gehele levensduur - 65 ton aan CO2 worden bespaard.

Three Wheels United (TWU) is in 2014 opgezet door de Nederlandse social venture-builder Enviu. CPI selecteerde Three Wheels United uit drieduizend bedrijven, omdat de start-up de overgang naar elektrisch rijden mogelijk maakt, juist onderaan de inkomenspyramide.

Met de lening worden de volledige voertuigkosten gedekt, er is geengarantsteller nodig en het rentetarief is extreem laag. Het product wordt ondersteund door nieuwe technologieën die onder meer het beheer van de leningen mogelijk maakt. Ook worden de tuc tuc chauffeurs met een app geholpen bij het aantrekken van meer klanten, wordt er beter gebruik gemaakt van de metrostations en wordt interessante data verzameld om transport binnen de stad te optimaliseren.

De erkenning van CPI, waar grote spelers zoals Rockefeller en de Wereld Bank deel van uitmaken, opent voor Three Wheels United deuren naar financiers om haar duurzame innovatie in heel India aan te bieden en op te schalen. Als dat lukt, zal dat leiden tot de reductie van honderdduizenden tonnen CO2. MVO Nederland zorgde eerder al via het INDUS platform - gericht op match making tussen Indiase en Nederlandse ondernemers - voor interessante contacten met onder meer voertuigbouwers en media.

Tot op heden heeft TWU meer dan 2000 voertuigen gefinancierd, tegen een rente van minder dan 1%. De start-up is klaar om dit aantal de komende jaren drastisch te laten groeien. Cedrick Tandongen, CEO van TWU: “Door het product verder te ontwikkelen en op te schalen kunnen we toewerken naar 20 tot 25% meer gebruik van openbaar vervoer in de grote steden van India. Dat zal het aantal auto’s op de weg aanzienlijk verminderen. Wie ooit voet op Indiase bodem heeft gezet, weet dat dit een enorm verschil gaat maken.”