Nederlandse textielbedrijven willen produceren in Albanië

article
published at 03-05-17, by Futureproof Community

In april namen MVO Nederland en Ethics Group 15 Nederlandse textielbedrijven mee naar Albanië. Het doel was de bedrijven te matchen met Albanese productielocaties die duurzaam en verantwoord kleding produceren. Zeker vijf bedrijven - actief in bedrijfskleding, damesmode, kindermode en streetwear – tonen serieuze interesse.

Albanië biedt veel voordelen voor de Nederlandse textielmerken en -producenten: het is dichtbij, er is kwaliteit, er zijn weinig MVO-risico’s en er kan geproduceerd worden in kleine oplages die snel op de markt zijn. De top van de Italiaanse mode-industrie is al de belangrijkste handelspartner van het land.

Met een aantal innovaties zou de Albanese kledingsector nog aantrekkelijker zijn voor de Nederlandse markt. Zo kunnen veel Albanese producenten nog geen gereed product maken inclusief inkoop van stoffen en accessoires. Ook het ontwerp moet kant en klaar worden aangeleverd. Om hier stappen in te zetten verzorgde MVO Nederland in samenwerking met verschillende consultants een serie seminars en workshops over duurzame business modellen die optimaal aansluiten op de vraag uit de markt. 

In opdracht van MVO Nederland gaf Veerle Luiting design & business development workshops voor de textiel- en kunstacademies in Albanië. Vier groepen studenten werden uitgedaagd een businessplan op te zetten. Na anderhalve dag intensief samenwerken kwamen de studententeams tot circulaire bedrijfsmodellen en social mediacampagnes om kleding weer status en waarde te geven en om design toe te voegen aan de Albanese kledingketen.

De plannen zijn gepresenteerd aan de Nederlandse ambassade en de Albanian Investment & Development Agency (AIDA) die de randvoorwaarden moeten scheppen voor jonge ontwerpers. Dit heeft geleid tot plannen waarin een design lab concreet gestalte krijgt. Voor meer informatie: Veerle Luiting.

De missie met ondernemers werd gefinancierd door RVO en zorgvuldig voorbereid met behulp van de Nederlandse Ambassade in Tirana. Het is het sluitstuk van eerdere verkenningen van MVO Nederland naar de mogelijkheden die de textielindustrie biedt aan Nederlandse kledingmerken en -producenten.

Voor bedrijven die interesse hebben in verantwoord sourcen in Albanië is er de mogelijkheid om contact op te nemen met: Rob Heinsbroek (Nederland) en Gojart Smaja (Albania). Voor meer informatie over de mogelijkheden in Albanië, zie de CSR Roadmap en het rapport van de reis.Set up by
Brand & Business Developer Sustainable Fashion
brandmanager
Community manager
CSR-expert & business developer

Join the talk