Nederlandse start-up geeft Ethiopische boots een boost

article
published at 02-08-16, by Grensverleggers Redactie

Een piepklein kapperszaakje in Ethiopië. Daar liggen de roots van TDleatherboots, de lerenschoenen webshop van Tedros Dechase en Daphne Schaufeli. De start-up importeert en verkoopt schoenen van hoogwaardig Ethiopisch leer.

Tedros ontdekte de boots toen hij een aantal jaar geleden in Ethiopië was om zijn zieke oma te bezoeken. Tedros: “Ik ben geboren en getogen in Ethiopië. Pas in 2000 verhuisde ik naar Nederland, maar ik ga nog regelmatig terug. Tijdens deze reis bezocht ik de lokale kapper en zijn leren boots vielen mij direct op. Ik vroeg hem waar hij deze gekocht had. Na het knippen van mijn haar ben ik naar die winkel gegaan om ze ook te kopen.”

Zo verkocht

"De schoenen spraken mij aan, omdat ze mooi, simpel en stevig zijn", legt Tedros uit. "Ik nam er een aantal mee terug naar Nederland en mijn vrienden reageerden erg enthousiast. En zo is het balletje gaan rollen."

Inmiddels doet Tedros voor zijn bedrijf TDleatherboots, dat hij begin 2016 samen met zijn partner Daphne startte, rechtstreeks zaken met de oudste schoenenfabriek van Ethiopië. Daar bleken de schoenen vandaan te komen. "De eerste grote order van 300 paar schoenen was binnen een maand verkocht, ik ben net weer naar Ethiopië geweest voor de volgende bestelling.”

Schoenen voor het leger

Tijdens de volgende reis gaat hij niet alleen schoenen inkopen... “De kwaliteit van de schoenen moet beter, daar ga ik het ook over hebben. De Ethiopische leerkwaliteit op zichzelf is top, maar het gaat mij vooral om de details in de afwerking. Zooltjes zijn niet altijd goed ingelegd, vetergaten zijn niet juist afgedicht of foutjes in het stiksel, dat soort dingen.”

Volgens Tedros zijn deze tekortkomingen niet verwonderlijk. “De kwaliteitseisen in Ethiopië zijn anders dan die in Europa. Daarbij komt nog eens dat deze leren schoenen in Ethiopië voor het leger worden gemaakt. Massaproductie dus, met minder oog en noodzaak voor kwaliteit.”

Efficiëntere productie

Waar de leren boots in Afrika vooral voor het leger (én de kapper) zijn bedoeld, is de klantenkring van TDleatherboots divers. “Mannen en vrouwen uit heel Nederland, en soms zelfs daarbuiten, van Berlijn tot New York. De meesten vinden de schoenen mooi vanwege de eenvoudige uitstraling.”

Een enkeling stelt vragen over de duurzaamheid. “Wat de duurzaamheid van de productie betreft, is er werk aan de winkel. Samengevat: veel gaat al goed, veel kan beter. In de fabriek komt geen kinderarbeid voor en ook de werktijden zijn prima in orde. Qua veiligheid kan het beter: mensvriendelijkere lijm, meer zitplaatsen voor medewerkers, dat soort dingen.”

Economische groei

“Ook wil ik binnenkort een plan van aanpak maken om het productieproces efficiënter te regelen. Dat doe ik samen met een projectgroep van MVO Nederland en CBI. Daarin zitten meer merken die leer (willen) inkopen in Ethiopië.”

Uiteindelijk hopen Tedros en Daphne met TDleatherboots een bijdrage te leveren aan de economische groei van Ethiopië. “We willen fabrikanten bewust maken van de kwaliteitseisen en stimuleren efficiënter te werk te gaan om zo Ethiopisch leer op de kaart te zetten.”