Nederlands bedrijf lanceert radicaal idee vanuit Kenia: fair trade software

article
published at 09-03-17, by Coert Prins

Stel: je maakt software en je wilt dat verantwoord doen. Enen en nullen voelen niks, dus dan kom je al snel uit bij de randzaken: iedereen een elektrische leaseauto en zijn eigen koffiemok mee van thuis. Daar nemen we bij softwarebedrijf Incentro geen genoegen mee. Vanuit een nieuwe vestiging in Kenia willen we de markt veroveren met 'fair trade software'.

Als je denkt dat fair trade software een flauw woordgrapje is als variant op bananen of koffie met dit certificaat, nee: fair trade software bestaat echt. Het keurmerk is verzonnen door een Nederlander. Bedrijven die het keurmerk willen dragen moeten zorgen dat hun medewerkers veilig en vrij kunnen werken, een leefbaar loon krijgen en zich kunnen ontwikkelen en verenigen. Ook moet je energie besparen en netjes omgaan met elektronisch afval.

Idee zonder volgers

Een prachtig initiatief. Het punt is: nog geen bedrijf heeft interesse getoond in het keurmerk. Het is een geweldig idee zonder volgers. Tot nu. Op 1 maart gaan we een nieuwe vestiging van Incentro openen in Nairobi en fair trade software vanuit Afrika introduceren op de Europese markt. Hiermee willen we een positieve impact maken op de levens van 10.000 Kenianen, door middel van software. De komende tijd neem ik je graag mee op dit avontuur.

Dit verhaal begint met een persoonlijke motivatie. Ik ben al meer dan vijftien jaar actief in de ICT-sector. Een interessante en dynamische business. Op dat vlak hebben we niets te klagen. Geluk op het werk creëren is een andere zaak. Dat is de balans van plezier, uitdaging en zingeving. Binnen een IT-bedrijf als Incentro zit het met de eerste twee wel goed. Zingeving is lastiger. Ik wil niet alleen maar IT-oplossingen bouwen die bedrijven nog succesvoller maken. Ik wil iets maatschappelijks betekenen.

Deze branche is geen goed voorbeeld van groen en gezond...

En dan ga je op zoek naar MVO binnen je bedrijf. Laten we eens met een MVO-bril naar Incentro kijken. Dan zie ik: leasewagens, laptops en veel, heel veel zitten. Eigenlijk is deze branche zowel qua gezondheid als CO2-uitstoot geen voorbeeld van een gezonde of groene onderneming. Wil je iets verbeteren, dan kom je al snel uit op elektrische auto’s, een dagje uit met gehandicapten en heel veel CO2-compensatie. Nuttig, maar nogal oninspirerend...

Hoe kunnen we deze twee uitgangspunten combineren en van onze IT-organisatie een sociale onderneming maken? Alleen door onze core business sociaal te maken, kunnen we de twee uitdagingen tackelen. We zijn een mensenbedrijf dat IT-oplossingen maakt, dus daar willen we het verschil maken. We zoeken een plek waar we mensen kunnen helpen en door IT-oplossingen op een duurzame manier positieve impact kunnen maken. Op naar Afrika!

De nieuwe ICT-hub

In Afrika lopen voldoende goed opgeleide, ambitieuze mensen rond. Dat geldt zeker voor Nairobi, dat in Afrika (en daarbuiten) wordt gezien als opkomende ICT-hub. Het probleem zit ‘m erin dat voldoende jonge mensen afstuderen, maar dat ze niet aan de bak komen omdat een aantal jaar werkervaring wordt vereist. Wij willen hen die werkervaring geven. Dit moet wel eerlijk gebeuren; eerlijke banen waar mensen gelijk worden behandeld. Dankzij deze aanpak mogen wij het keurmerk ‘fair trade’ software voeren.

Is dit de oplossing? Nog niet helemaal. Het soort software dat we willen maken is namelijk ook enorm belangrijk. Die moet bijdragen aan onze maatschappelijk missie. In samenwerking met Keniaanse boeren bouwen we bijvoorbeeld software voor mobiele telefoons die de oogst enorm kan verhogen. Daar vertel ik in mijn volgend blog meer over.