Leer kan al duurzamer, maar mensen vinden verandering eng

article
published at 28-09-15, by Grensverleggers Redactie

“Alleen al voor het leer in het interieur van auto´s worden wereldwijd 37,5 miljoen huiden per jaar gebruikt. Als hierbij gebruik zou worden gemaakt van EasyWhite Tan® – een nieuwe manier om leer te looien – dan kan 7.500.000 kWh aan energie, 300 miljoen liter water en 36 miljoen kilo zout worden bespaard."

Met dit rekenvoorbeeldje wil Vivian Peters, communicatiemanager van chemiebedrijf Stahl, de voordelen duidelijk maken van EasyWhite Tan®. Dat is de synthetische looimethode waarmee Stahl meedingt naar de Sustainable Leather Award. Het is een veelbelovend product en proces. Toch zijn looierijen nog niet overstag. “Het is een conventionele markt.”

Duurzaam alternatief

Peters kan het lijstje voordelen moeiteloos uitbreiden: “Naast tot 40 procent minder watergebruik – belangrijk voor landen met waterschaarste – en tot 80 procent minder zoutgebruik is een belangrijk voordeel van Stahl EasyWhite Tan™ dat het chroomvrij leer produceert. Er is veel discussie over chroom. Wij willen dit metaal niet aanvallen, maar laten zien dat er een duurzaam alternatief bestaat. Leer geproduceerd met Stahl EasyWhite Tan™ bevat geen aldehyde en vermindert het het aantal looiprocesstappen, waardoor het totale productieproces korter wordt en zo tijd en kosten worden bespaard.”

Conventionele markt

Stahl EasyWhite Tan™ is al in 2011 op de markt gebracht. Als het inderdaad al de door Peters genoemde voordelen heeft, waarom gebruiken looierijen het dan nog niet massaal? “Dat heeft te maken met de conventionele markt. De meeste looierijen blijven het liefst in hun comfort zone, willen niet veranderen. Dat is toch een beetje eng. Het proces waar ze al vele jaren mee werken voldoet toch prima? Het is onze grote uitdaging om meer bekendheid te geven aan het product en ook looierijen te overtuigen. Op dit moment merken we vooral een verandering bij de consumentenmerken en bij de consumenten zelf. Zij vragen meer en meer om chroomvrij leer en een transparant product.”

Het belang van kennis

Stahl EasyWhite Tan™ is een fractie duurder (circa 5 procent) dan andere chemicaliën. Op de vraag of dat ook een reden kan zijn dat looierijen het nog niet veel gebruiken, antwoordt Peters: “Dat speelt zeker mee, omdat looierijen moeten voldoen aan een bepaalde prijs en zelf ook willen verdienen. Toch heeft het vooral te maken met een gebrek aan kennis. Stahl EasyWhite Tan™ levert namelijk ondanks de hogere aanschafsprijs uiteindelijk besparingen op. Ik verwacht dat looierijen dit langzaam maar zeker gaan inzien, ook omdat ze in de looierij zelf geen aanpassingen hoeven te doen. Dat wil zeggen: geen ander machinepark, wel een ander, maar veel eenvoudiger, werkproces.”

Betere kwaliteit

Zo hoopt Stahl het marktaandeel voor EasyWhite Tan® langzamerhand te vergroten. Peters: “Wereldwijd gebruikt momenteel 80 tot 90 procent van de looierijen chroom. 5 procent looit plantaardig. Hiervoor worden allerlei delen van bomen gebruikt, maar deze grondstoffen zijn relatief schaars én ook vrij vervuilend voor het water. De rest van de looierijen gebruikt een synthetisch product, Wet White. De meeste van die producten bevatten geen chroom en wel aldehyde. Stahl EasyWhite Tan™ bevat geen van beide.” Wat is het gevolg van het gebruik van Stahl EasyWhite Tan™ voor het leer zelf? Chroom maakt het leer immers soepel. Peters: “Het is echt een fabel dat alleen chroom dat kan realiseren. Sterker nog, leer waarbij ons product is gebruikt, is van vergelijkbare of zelfs betere kwaliteit. Meer looierijen, merken en mensen zouden dat moeten ervaren.”