Kerst in Kenia, een ware exodus

article
published at 23-12-13, by Chantal Heutink

In de maand december ontstaat er een ware exodus in Kenia. Als ondernemer blijf ik het een enorm gedoe vinden.

Medio december begint het allemaal al, dan sluiten organisaties en bedrijven voor een paar weken hun deuren. Activiteiten komen op een laag pitje te staan en de uittocht naar het platteland en familie begint. Volgepropte bussen rijden af en aan, mensen zit op en onder elkaar en proberen ook nog een plek te vinden voor alle bagage en tassen met etenswaar die mee moeten. Menigeen heeft uren reizen voor de boeg.

Verhuizen voor je baan of maanden op een locatie verblijven is de normaalste zaak hier. De familie blijft dan vaak achter en deze weken zijn dan ook het moment bij uitstek om geliefden en familie te bezoeken. Ben je getrouwd? Dan bezoek je de familie van je man. Er is niet zoiets als de eerste Kerstdag bij je eigen familie en de tweede Kerstdag bij de schoonfamilie of vice versa.

De afstanden zijn hiervoor vaak te groot en de man en zijn familie is volgens de traditie de bepalende factor. Eerste en tweede Kerstdag kent men sowieso niet, het is hier gewoon Kerst.
Er wordt geen kerstjurk gekocht, daar is simpelweg het geld niet voor. Kerstbomen zie je al helemaal niet. Als het kan wordt er een geit of kip geslacht, of worden er andere groenten toegevoegd aan de maaltijd, om toch een feestelijke twist aan de maaltijd te geven.
 
Na Oud en Nieuw herhaalt de exodus zich. Al begint er wel een verschuiving plaats te vinden: de jeugd wil vaak eerder terug naar de stad om Oud en Nieuw met hun vrienden te vieren, in plaats van op het platteland te blijven.

En in het nieuwe jaar? Dan zucht men weer om de hoge kosten die in januari betaald moeten worden zoals schoolfees, uniformen en boeken. We hebben veel spannende dingen op de agenda staan. Maar voor nu, Maisha Marefu! Op een lang leven. Geniet van de feestdagen en op een ondernemend nieuw jaar!
 
Deze blog maakt onderdeel uit van een reeks op Grensverleggers