Je wilt niet weten wat voor rommel er in dierenvoeding zit

article
published at 21-03-16, by Grensverleggers Redactie

Veel mensen geven goud geld uit voor de aanschaf van een hond of kat, maar besparen vervolgens op het eten van zo’n beestje. Het is tegenstrijdig, vindt Suzanne Toebast van biologische diervoeding Buddy’s Bite. “Want goed voedsel voorkomt veel dierenleed.”

“Huisdierenvoeding is de rioolput van de samenleving”, zegt Toebast. “Vrijwel alles wat niet meer geschikt is om in de handel te brengen, mag tot huisdierenvoeding verwerkt worden. Feitelijk gezien is het huisdier geen risico en valt het buiten de wetgeving.”

Het gevolg: verkeerd voedsel kan honden en katten aardig opbreken. Toebast maakte het zelf mee in 2009, toen haar hond ziek werd. “De dierenarts wilde het oplossen met klinische voeding en medicijnen, maar het ging van kwaad tot erger. Mijn hond lag alleen nog maar apathisch te rillen in haar mand.”

Van een Duitse kennis kreeg Toebast het advies biologisch kwaliteitsvoer te geven aan haar hond. Dat hielp. Langzaam maar zeker knapte het dier op en de jeuk en ontstekingen verdwenen. “Mijn hond heeft daarna nog jaren geleefd.”

Vers en biologisch

Dat overtuigde Toebast van het belang van goede voeding voor huisdieren: zoveel mogelijk vers en biologisch. “Wat heeft het slachtdier gegeten? Hoe heeft het geleefd? Is het vlees vers? En is het niet na de slacht vermengd met andere partijen die door heel Europa hebben gezworven?"

Ook belangrijk: Toebast verkoopt geen vlees dat dankzij allerlei toevoegingen er optisch beter uit ziet of langer houdbaar is gemaakt. Het maakt niet uit of je jouw huisdier rauw vlees, blikvoeding of droogvoer geeft. “Het gaat om de kwaliteit.”

In Nederland kon Toebast niet vinden wat ze zocht, dus begon ze op kleine schaal zelf voeding te importeren uit Duitsland. Dat ging zo goed, dat Toebast, van huis uit grafisch ontwerper, plotseling eigenaar werd van een bedrijf in biologische huisdiervoeding: Buddy’s Bite.

"Ik werk alleen met leveranciers die hun inhoudsstoffen open en eerlijk op het etiket zetten en biologisch gecertificeerd zijn. Mijn leveranciers zijn Bioland gecertificeerd, die strengere normen hanteren voor het houden van biologische nutsdieren dan de Europese Unie.”

Intrigerend

Dit gezonde vlees kost meer. Toebast: “Je kunt ook zeggen: conventioneel vlees is veel te goedkoop. Het fascineert mij dat sommige mensen het niet voor hun huisdier over hebben, terwijl ze wel bereid zijn ontzettend veel geld voor de aanschaf van een pup te betalen.”

Tel daarbij op de medische kosten die je kunt voorkomen met goede voeding: peperdure consults, medicatie, operaties en overbodige verzekeringen. “Het is een fenomeen waar ik grote moeite mee heb, omdat ik inmiddels uit ervaring weet dat je de meest voorkomende gezondheidsproblemen zeer eenvoudig kunt voorkomen.”

Biologische huisdiervoeding is niettemin bezig aan een opmars. “Mijn klantenbestand bestaat vooral uit mensen die de kwaliteit van hun eigen voeding belangrijk vinden en ook denken aan hun huisdier. Daarbij komt een groeiende groep huisdierenbezitters die tegen onoplosbaar lijkende problemen aanlopen, net als ik destijds.”

Big in Japan

Een van Toebasts tevreden klanten is een Japanse vrouw in Amsterdam. Dankzij haar doet Buddy’s Bite inmiddels ook zaken met Japan. “Zonder dat ik het wist, stuurde ze mijn producten naar Japan, naar haar vader, die net als zij problemen had met zijn hond. Op een dag kreeg ik een telefoontje: Would you like to sell it in Japan?”

Inmiddels zijn een aantal pallets met blikken Buddy's Bite die kant op gegaan, mét Japans etiket. De business ontwikkelt zich langzaam, maar positief. "Sinds de kernramp in Fukushima zijn biologische producten in Japan enorm in opkomst. Ook daar beseffen ze dat je zorgvuldig met land en dieren moet omgaan."