'Ik weet zeker dat het toerisme in Egypte er weer bovenop komt'

article
published at 04-04-16, by Grensverleggers Redactie

De magische piramides, de oude tempels van Luxor, het overweldigende Caïro en varen over de Nijl in een traditionele felucca. Egypte heeft alles wat een avontuurlijke reiziger zich kan wensen. Maar verhalen over onveiligheid in het land houden mensen tegen om een reis naar Egypte te boeken. Onterecht, vindt de Nederlandse Miriam Kok.

Egypte gaat sinds 2011 door een turbulente tijd. Toch heeft Miriam Kok zich altijd op haar gemak gevoeld in het land. Ze woont al vijftien jaar in Egypte en runt er samen met haar man Bakr hun eigen reisbureau. “Ik woon hier met mijn gezin in een kleine gemeenschap, Luxor is een provinciestadje waar iedereen elkaar kent. Ik voel mij hier nog altijd ontzettend welkom.”

Ook reizigers worden met open armen ontvangen, zeker nu het toerisme in Egypte is teruggelopen. Toch neemt het aantal boekingen af. “Bij ons loopt het nog aardig door, maar we merken wel dat mensen terughoudend zijn om naar Egypte te komen”, zegt Miriam. “Dat betekent dat wij er extra hard voor moeten werken om reizigers naar Egypte te trekken.

We zijn bijvoorbeeld internationaler gaan opereren. We zijn de lokale reisexpert voor de Nederlandse reisorganisatie Better Places, die de Duitse markt op gaat. Onze website heeft naast een Nederlandse nu ook een Engelse versie en we zijn actief op Tripadvisor. Dat geeft ons extra kansen om meer reizen te verkopen.”

Hollandse degelijkheid en Egyptische kennis

Miriam is ook druk met innovatie en productvernieuwing. De Westelijke Woestijn in Egypte is bijvoorbeeld momenteel afgesloten voor reizigers, maar Miriam en Bakr hebben een nieuwe bouwsteen ontwikkeld naar een woestijngebied waar je wel prima kunt reizen. “Zo kunnen we mensen op een veilige manier dezelfde ervaring bieden”, vertelt Miriam.

“In onze marketing zetten we bovendien stevig in op onze expertstatus. Wij wonen hier, wij zijn expert op het gebied van Egypte. Mijn man Bakr werkt al dertig jaar in het toerisme, ik vijftien. De combinatie van Hollandse degelijkheid en lokale Egyptische kennis is onze kracht.

We kennen alle hoeken van het land, we hebben een enorm netwerk en we kunnen onze programma’s op elk moment aanpassen. Dat geeft reizigers het vertrouwen om toch naar Egypte te komen. Ik geloof er heilig in dat het toerisme in Egypte er weer bovenop komt. De cultuurschatten van Egypte hebben zo’n aantrekkingskracht, die willen mensen blijven zien.”

Veiligheid

Veiligheid blijft een lastig onderwerp voor Miriam, omdat het om persoonlijke beleving gaat. “Ik kan alleen maar zeggen dat wij nog nooit iets vervelends hebben meegemaakt. Het reisadvies voor de belangrijkste toeristische trekpleisters, zoals Luxor en Aswan, is ook niet negatief. In Caïro gebeurt wel eens wat, net zoals in elke grote stad, maar acties zijn tegen de politie of de overheid gericht. Niet tegen toeristen.”

Voor Miriams gevoel is Egypte in de afgelopen vijftien jaar niets veranderd. “In Egypte is veiligheid altijd onderwerp van het gesprek”, zegt ze. “Dat was al zo toen het toerisme op haar hoogtepunt was. Maar inmiddels is het beeld van het land veranderd. Mensen denken anders over moslimlanden en zijn angstiger geworden. Terwijl ik denk dat als je Egypte wilt bezoeken, het nú de tijd is om te komen. Je kunt het land zonder busladingen reizigers bekijken en het authentieke Egypte leren kennen. Van onze reizigers hoor ik hetzelfde: ze zijn allemaal blij dat ze gekomen zijn.”

Better Places

Miriam Kok is met haar reisbureau aangesloten bij Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met lokale reisprofessionals. In overleg met Miriam stellen toeristen hun ideale reis samen. Lees ook het interview met Saskia Griep over Better Places op Grensverleggers.