Ik was een jas

article
published at 15-03-16, by Grensverleggers Redactie

Ooit een leren bank of jas, nu een mooie portemonnee. Naomi Rachèl Timan maakt van oud materiaal nieuwe producten. Het succes prikkelt: "Ik moet efficiënter gaan werken om aan de vraag te kunnen voldoen."

Heb je toevallig nog ergens een leuke oude leren bank staan? Of een leren jas die je niet meer draagt? Geef ze aan Naomi Rachèl Timan en zij tovert ze om tot een handgemaakt nieuw product.

Timan: “Het is ooit begonnen met de oma van mijn vriend. Zij had een heel toffe bank staan die weg moest. Ik ben die vervolgens gaan ontleden en heb er tassen van gemaakt. Tassen van prachtig leer, want door jarenlang zonlicht was de kleur heel mooi geworden.”

Duidelijk. Hoewel: een bank ontleden, hoe moet je dat precies zien? “Gewapend met een stanleymes strip ik de bank volledig. Dus echt helemaal, want ik gebruik al het leer.”

Een tweede leven

Hoewel Timan van heinde en verre materiaal krijgt aangeleverd, gaat ze ook zelf actief op zoek. Timan: “Ik houd van vintage en struin graag marktjes en kringloopwinkels af. Dan zie ik daar bijvoorbeeld verouderde kleding hangen die echt niet meer in het modebeeld van nu past, je weet wel, met van die lelijke grote schouders en brede mouwen. Het leer kan ik uitstekend gebruiken, en zo krijgt die kleding als het ware een tweede leven.”

Extra boodschap

Met haar bedrijfje Naomi Rachèl Timan richt ze zich vooral op drie producten. Timan: “Kleine portemonnees en kleine en grote tassen. Op het label kunnen klanten zien waar hun product van gemaakt is. Dan staat er bijvoorbeeld ‘I was a sofa’ of ‘I was a jacket’.

Overigens vinden mijn klanten dat vooral een leuke bijkomstigheid. Ze kopen de tas in eerste instantie omdat ze die mooi vinden. Dat recyclen vinden ze een mooie extra boodschap. En dat het om tweedehands leer gaat, vinden ze niet erg. Tenminste, ik heb nauwelijks negatieve reacties daarop gehad. Ja, één keer vond iemand het een beetje raar dat een ‘I was a sofa’-tas was gemaakt van een oude bank, vanwege het feit dat er dus mensen op hadden gezeten. Maar de meeste mensen zijn juist verbaasd over hoe mooi en bruikbaar het leer eigenlijk nog is.”

Stijgende lijn

Een grotere productie leveren, dat is de toekomstdroom voor Timan. “Dat is best nog wel een ding, want op dit moment doe ik alles vrijwel alleen, naast mijn baan. Tegelijkertijd zit er een stijgende lijn in de verkoop. In de eerste 8 maanden heb ik 45 tassen verkocht. En nu in de afgelopen 7 maanden zijn er maar liefst 135 tassen en accessoires verkocht.

Mijn grootste klus wordt dus efficiënter gaan werken, het productieproces verbeteren, daar denk ik nu over na. En meer verkopen is natuurlijk ook een doel. Momenteel heb ik drie vaste verkooppunten in Nederland. Verder sta ik op marktjes en in pop-upstores. Nu wil ik graag de online verkoop verder uitbreiden via mijn website naomiracheltiman.com.”