Iets bereiken op MVO-gebied? Zet je eigenbelang dan opzij

article
published at 18-05-16, by Grensverleggers Redactie

Ethiek verheffen boven concurrentie. Dat is wat Lamme Textielbeheer en Blycolin doen. Deze textielbedrijven werken samen om de leefomstandigheden van boeren in India te verbeteren.

Die lekker zware badstoffen handdoeken in hotels. Wie kent ze niet? De kans is niet zo groot dat ze zijn gemaakt van biologische katoen. De samenwerking tussen linnenleverancier Dibella en de MVO Nederland partners Blycolin en Lamme Textielbeheer moet hier verandering in brengen. Zij verenigen zich in het Chetna-project.

Signaal naar de markt

Lamme Textielbeheer is een familiebedrijf dat textiel reinigt voor en verhuurt aan de horeca-, zorg- en luchtvaartsector. CEO Jan Lamme vertelt over de bijzondere samenwerking.

"Fairtrade, biologisch linnen bleek een aantal jaar geleden zo beperkt leverbaar dat we de mogelijkheden zijn gaan onderzoeken of we direct met fabrikanten zaken konden doen. Op onze zoektocht ontdekten we dat onze leverancier Dibella goede relaties had met een fabriek in India die biologische katoen produceert. We hebben de handen ineengeslagen. Dibella stuurt nu de fabriek aan en levert ons de volumes, wij verhuren het linnen aan de markt."

Nog een interessante partij werkt mee in dit project: Blycolin, een concurrent van Lamme Textielbeheer. Blycolin is al meer dan veertig jaar de internationale partner in linnenservices voor (zorg)hotels, restaurants, vakantieparken en wellnesscentra.

Jan Lamme: "In mijn ogen is het zo dat als je echt wat wilt bereiken op MVO-gebied, je je eigenbelang opzij moet zetten. Het feit dat je concurrenten bent, moet je naast je neerleggen. In de eerste plaats is het een goed signaal naar de markt dat wij als grote aanbieders MVO belangrijk vinden. In de tweede plaats willen we in het Chetna-project hulp teruggeven aan de mensen bij wie het katoen vandaan komt. Een vorm van microhulp dus. En gezamenlijk kun je dat op grotere schaal doen dan in je eentje."

"Uiteindelijk gaat het erom dat ook op langere termijn de gemeenschap in het Chetna-project zelfstandig zorg kan dragen voor een gezonde en zelfvoorzienende leefomgeving", aldus Marc van Boekholt, CEO van Blycolin.

V.l.n.r.: Jan Lamme, Marc van Boekholt en Ralf Hellmann.

Gerecyclede polyester

Inmiddels heeft zo’n 75 procent van de klanten van Lamme Textielbeheer badstoffen handdoeken van biologische katoen. Lamme: "Dat zijn 500 grams handdoeken. Sommige vijfsterrenhotels kiezen voor nog zwaardere kwaliteit, handdoeken van 600 gram. Dat zijn nu de enige handdoeken die nog niet van biologische katoen zijn gemaakt. Daarnaast zijn al onze servetten van biologische katoen."

Lamme Textielbeheer en Blycolin zijn ook aangesloten bij MaxTex. Lamme: "Die internationale organisatie zet zich in om de volledige textielketen duurzamer te maken. Van grondstoffenleveranciers tot wevers, allerlei organisaties werken daarbij samen. Met MaxTex zijn wij nu bezig met polyester. Want ons bedlinnen mag dan wel voor 100 procent uit biologische katoen bestaan, gerecyclede polyester maakt het geheel nog duurzamer. We ontwikkelen samples met organische katoen en gerecyclede polyester. Zo maken we onze producten stapje voor stapje duurzamer."