Hoe krijg je in Kenia een businessplan over de buhne?

article
published at 17-06-14, by Chantal Heutink

Het kan verschrikkelijk lastig zijn om iets in Kenia te presenteren. Stel je een zaaltje voor waar tig paar donkerbruine ogen je uitdrukkingsloos zitten aan te kijken. Zodra je een vraag stelt, blijft het minutenlang stil. Geen sjoege, niets, nada. “Hallo luisteraars, zijn jullie er nog?” Het is soms een bijzonder frustrerend proces.

De pilot van ons nieuwe businessplan gaat van start. En om dat goed over de bühne te krijgen zullen we aan de bak moeten. Kenianen hebben de neiging om te consumeren. Luisteren, intern de informatie verwerken. Uiteindelijk komt er misschien iets van feedback, als je mazzel hebt. Dat weten we inmiddels, droog het plan presenteren gaat hem dus niet worden.

Thomas Schuurmans van ProPortion Foundation had een lumineus idee om het stilzwijgende fenomeen te doorbreken: een rollenspel. Hi-la-risch! Blonde pruik, snorren, roze stropdas en andere attributen werden tevoorschijn gehaald om het geheel wat aan te kleden. Dat was nog best spannend, want gaat het team erin mee? Dan kun je niet anders dan eerst zélf het voorbeeld te geven en ietwat voor schut te staan.

Maar met succes, want binnen no time hebben we de lachers op onze hand. De show kan beginnen! Zo zijn we twee dagen bezig geweest, en is het gelukt om de verschillende stappen in ons businessplan uit te werken. Naast dat we de mascara van onze wimpers hebben gelachen, hebben deze rollenspelen waardevolle discussies opgeleverd. Zo ging het plan leven en konden we het waar nodig aanscherpen. Een memorabele workshop, dankzij de verkleeddoos.Set up by

Join the talk