Hebben we over 10 jaar nog sperzieboontjes en bananen?

article
published at 11-09-15, by Grensverleggers Redactie

Gerard Teuling, Sectormanager Food & Agribusiness bij MVO Nederland, schreef het volgende artikel voor Served.

Co2Operate

Net voor mijn zomervakantie sprak ik Paul Burgers, eigenaar van Co2Operate. Paul verbouwt palmsuiker in de jungle van Indonesië (jungle farming) en verkoopt dit in Nederland, in de vorm van pakken suiker en biologische koeken. Een lekker no-nonsense verhaal: land waar niets meer op kan groeien wordt herbebost, locals krijgen een beter inkomen en de gezondere suikervariant is (door de lage GI-index) geschikt voor diabetici.

Celebrating Soil, Celebrating Life!

In dezelfde periode bezocht ik het congres "Celebrating Soil, Celebrating Life!". Fruitimporteur Eosta, bekend van het fruitmerk ‘Nature & More’, bracht 400 professionals bij elkaar om te spreken over bodemvruchtbaarheid en werkt tegelijkertijd hard aan bewustwording bij de consument.

Het zijn slechts twee voorbeelden van pioniers die werk maken van het vruchtbaar en productief houden van onze bodem. Om zo ook in de toekomst gezonde producten te kunnen blijven leveren.

Smaak en gezondheid begint bij de bodem

En het zijn al lang niet meer alleen de pioniers die hier aan werken. In de zomer van 2014 is bijvoorbeeld het Soil Initiative Fruit & Vegetables gestart. Een groep van handelaren, producenten, afnemers en experts ontwikkelen de businesscase voor bodemkwaliteit in hun keten. Een mooi voorbeeld is Total Produce. De importeur werkt samen met een producent in Honduras aan gezondere, smaakvollere meloenen, door de bodem weer gezond te maken. Ze doen dat eenvoudig en effectief met ondersteuning van experts uit het Soil Initiative.

Julia Roberts

Naast smaak en gezondheid is leveringszekerheid een belangrijke reden om werk te maken van bodemkwaliteit. Willen we over 10 jaar nog steeds betaalbare meloenen, ananassen en sperzieboontjes kunnen aanbieden, dan moeten we aan de slag. We verliezen namelijk elk jaar 100 miljoen hectare vruchtbare grond door onduurzame landbouwpraktijken en uitbreiding van snelgroeiende steden op vruchtbare grond. Zelfs Julia Roberts roept consumenten op om hier iets aan te doen.

Bodemkwaliteit verbeteren hoeft overigens helemaal niet ingewikkeld en duur te zijn. Door te werken met compost en natuurlijke stoffen kan je op termijn zelfs veel bezuinigen op kunstmest.

MVO Netwerk Food & Agribusiness

Ben je afnemer van groente en fruit en wil je meewerken aan duurzame en gezonde voedselproductie, dan kan je aansluiten bij het MVO Netwerk Food & Agribusiness. In het netwerk werken ruim 50 bedrijven, waaronder Bidvest Deli XL, aan verduurzaming van het eigen bedrijf of de sector. Wil je vrijblijvend sparren of direct een gaaf project starten met andere ondernemers? Neem gerust eens contact op. MVO Netwerk Food & Agribusiness helpt je graag op weg.Set up by
Sectormanager Food Agribusiness