Groente(drab) veroorzaakt obesitas!

article
published at 21-08-14, by Michaël Wilde

Eerder deze week las ik een stuk in de Engelse krant The Daily Mail over het feit dat schooluniformen voor Britse leerlingen nu ook verkrijgbaar zijn in grote maten. De “generous fit junior trousers” zijn zeer gewild en dat is ook niet gek als je beseft dat 80% van de kinderen in Engeland te dik is.

Ik heb zelf 10 jaar op een Engelse kostschool gezeten en in die tijd was kleding in dit soort maten niet verkrijgbaar… nu is het niet aan te slepen.

Door mijn ervaring als uniformdragend kostschooljochie heb ik een bovengemiddelde interesse in alles wat er in dit land gebeurt. Ik heb daarom zitten piekeren over een verklaring waarom het juist dáár zo faliekant mis gaat. Mijn conclusie: de grote boosdoener zijn de groenten. Ja, de groenten. Allow me to explain

Met uitzondering van de Jamie Olivers en Gordon Ramseys staan de Engelsen niet bekend om hun kookkunsten. Als je op zoek gaat naar het allerbelabberdste eten, oftewel het putje van de English Cuisine, kom je uit bij de scholen. Daar hebben “Dinner Ladies” het voor ’t zeggen en dankzij een gebrek aan geld, kennis en creativiteit bestaat de verplichte warme lunch uit kleurloze, smaakloze, onherkenbare, vettige smurrie. Uiteraard worden er ook groenten geserveerd. Maar aangezien de spruitjes, boontjes en worteltjes minimaal twee uur staan te koken krijg je bittere spruitjespap, boontjesdrab en zure worteltjespuree op je bord.

Voor veel Engelse kinderen is dit de eerste kennismaking met groente. En aangezien ook voedsel maar één kans krijgt om een eerste indruk te maken, is dit funest voor de gezonde-voedingbrigade. De strijd met obesitas wordt volgens mij bij die eerste hap groentedrab al verloren. Bij mij heeft het in ieder geval zeker 20 jaar geduurd voordat ik, zonder vies te kijken, weer een spruitje kon eten.

Inmiddels heb ik ondervonden dat je alle groentesoorten ook op een heerlijke, kindvriendelijke manier kunt klaarmaken en dat de fout niet zozeer ligt bij de groente, maar veeleer bij het gebrek aan geld, liefde en aandacht. Maar als 8-jarig jochie, in je dan nog “regular fit uniform trousers”,  is het eten van “school veg” (d.w.z. vegetables) een van de meest traumatische gebeurtenissen in je prille leven.

Het is dan ook niet gek dat veel Engelse schoolkinderen op dat moment een eeuwigdurend verbond sluiten met alles wat vet, zoet en ongezond is… and the rest, my friends, is history.

The post Groente(drab) veroorzaakt obesitas! appeared first on Grensverleggers.Set up by
Communicatie Duurzaamheids Manager

Join the talk