Feest met eerlijke noot

article
published at 03-12-15, by Grensverleggers Redactie

De winkelschappen liggen er op het moment vol mee, en soms de straten ook: kruidnoten. Niks nieuws. Alleen dit jaar is wel het eerste jaar dat de lekkernijen te krijgen zijn met biologische specerijen. Erik Heringa weet precies van welke boeren zijn kruidnotenmix komt. Wat hem betreft is dit de toekomst voor specerijenhandel.

Een korte update van hoe de 'wereld van de specerijen' nu werkt. Een boer produceert specerijen op zijn land. Bijvoorbeeld peper. Na het oogsten stopt hij dit in een grote zak en brengt het naar een 'collection point'. Daar zit een mannetje met een rekenmachine, een zak geld en een weegschaal die peper inkoopt van meerdere boeren tegelijk. Grote exporteurs kopen de peper van de collection points en stoppen het in één grote container en hup, naar de partij die specerijen opkoopt. Wat dat bedrijf er vervolgens mee doet, dat mag Joost (uh, Erik) weten. Eén ding is zeker: aan het mengelmoesje van specerijen is niet te zien wat van welke boer komt.

Anonieme boeren

Wat er mis is aan deze constructie? "De boer heeft geen enkel idee hoe hij zijn product beter kan aanpassen aan de eindgebruiker", legt Heringa uit. "Hij weet simpelweg niet wie de eindgebruiker is en wat er met zijn specerijen gebeurt. Daarnaast zijn specerijboeren ontzettend kwetsbaar voor onderhandelingen, omdat hun product niet te onderscheiden is van de concurrent." En dan heeft Heringa het nog niet eens over de opbrengsten voor boeren. Daarvan blijft een groot deel hangen in tussenschakels.

Niet voor niets stapte er een aantal jaar geleden een specerijencoöperatie uit Sri Lanka op Heringa af met de vraag: "Kunnen wij via jou direct zaken doen met Nederland?" Ondanks dat Heringa dit wel zag zitten, was het enthousiasme bij specerijeninkopers, op zijn zachts gezegd, niet overweldigend. Heringa: "Een massa anonieme specerijen inkopen is nu eenmaal veel goedkoper. Dit komt doordat de waarde in Nederland wordt toegevoegd. Denk aan vervoeren, verwerken, verpakken en in potjes stoppen. De maatschappijen kopen specerijen zo goedkoop mogelijk in, verwerken ze hier en verkopen het dan. Dat systeem veranderen, dus meer in Sri Lanka laten doen, knaagt aan hun verdienmodel."

Onder: De kruidnotenmix uit Sri Lanka

Change of plan

Change of plan: op zoek naar andere partijen om samen te werken. “Via een tip van mijn vriendin kwam ik bij Koeckebackers terecht”, vertelt Heringa. “Na een lekkere bak koffie en het plan uitgelegd te hebben, zijn we een samenwerking aangegaan. Wij leveren de specerijen, zij bakken er kruidnoten van. Ook bij supermarkt Marqt deed ik mijn verhaal. Daar liggen de kruidnoten inmiddels in de winkels.”

Nu nog wel, maar straks als sinterklaas weer terugvaart naar Spanje is het natuurlijk afgelopen met het pepernotenseizoen. Gelukkig geen probleem voor Heringa. “Ik heb heel bewust gekozen voor deze specerijenmix. Ten eerste omdat ik de specerijen allemaal kan halen bij die boeren waarmee ik samenwerk in Sri Lanka. Ten tweede wilde ik een duidelijk begin en eind van een seizoen pakken en strakke deadlines stellen. Zo kon ik zeggen: dan en dan moet het echt gebeuren, anders is het te laat.”

Een potje ‘af’

“Deze eerlijke kruidnoot was een soort testcase voor ons”, sluit Heringa af. “Kun je bij boeren direct specerijen inkopen, laten verwerken, laten inpakken, laten verschepen en vervolgens in Nederland verkopen? Natuurlijk liep ik tegen problemen aan. Ik moest het vertrouwen van de boeren winnen, ondanks dat ik zelf half Sri Lankaans ben. Ik blijf toch een Europeaan. Ook verschillen in communicatie en perceptie van tijd waren soms lastig. Ik wil graag dat dingen snel gaan, maar dat lukt niet altijd. Gelukkig is het uiteindelijk toch een groot succes. Mensen reageren positief. Zij vinden het een smaakvol product. Ik verwacht zelfs dat Marqt de totale inkoop verkoopt.”

Heringa blijft zich richten op specerijen voor kruidnoten en bakkerijproducten. Daarnaast wil hij een lijn van specerijen ontwikkelen die consumenten standaard in de supermarkt kunnen kopen, als kruidnagel en peper. Maar dan zo ‘af’ mogelijk in Sri Lanka gemaakt, zodat het geld zoveel mogelijk naar de boeren gaat. Zo wordt het voor iedereen een feestelijke decembermaand!

Meer lezen over eerlijke producten? Check dan op MVO Nederland: Hoe eerlijk is jouw product?Set up by
Schrijver