Fair trade software zoekt internationale uitdagingen

article
published at 28-06-17, by Coert Prins

Bij Incentro maken we software. Maar we willen vooral een sociale onderneming zijn. Dat doen we door vanuit Kenia een radicaal idee te introduceren op de Europese markt: fair trade software, gemaakt onder goede omstandigheden. Onze uitdaging is de juiste maatschappelijke uitdagingen vinden om onze software voor in te zetten.

Op 1 maart 2017 opende ons kantoor in Kenia. Van daaruit gaan we fair trade software leveren aan klanten in Europa en Afrika. Zo zorgen we voor eerlijke banen op de plek waar die het hardste nodig zijn. Maar om zoveel mogelijk positieve impact te hebben op de wereld, moeten we kritisch kijken welke bedrijven we vooruit helpen met onze software.

Uitdagingen Afrika

Afrika heeft allerlei uitdagingen: honger, slechte watervoorzieningen en gebrekkige infrastructuur zijn voor veel mensen een dagelijkse kwelling. Tegelijk worden juist in Afrika technische innovaties heel snel geadopteerd. Met IT en techniek kun je mensen snel en simpel de informatie verstrekken die hun uit die armoede kan helpen.

Satellietfoto’s van de grond

Enkele voorbeelden: het gebruik van satellietfoto’s om de kwaliteit of vochtigheid van de grond te onderzoeken en de resultaten snel te delen met grote groepen boeren die daardoor een hogere oogst kunnen halen of; het inzetten van het LoRa-netwerk (voor langeafstandscommunicatie) om wilde dieren te volgen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het eerste voorbeeld is zeer actueel; met de voorspelde enorme bevolkingsgroei in Afrika (4,2 miljard mensen in 2100) wordt voedselproductie belangrijker dan ooit. Veel boeren in Afrika halen slechts 35% van de maximale productie van hun land. Dat kan minstens verdubbeld worden met relatief eenvoudige ingrepen (in Nederland halen wij 90%).

Virtual Reality

Ook educatie kan veel effectiever met slimme software en het gebruik van mobiele telefoons, in samenwerking met universiteiten en studenten. In de nabije toekomst kan een echte schoolopstelling worden nagebootst met hulp van Virtual Reality en ‘gamification’. Zo kun je kinderen bereiken voor wie een opleiding nu letterlijk onbereikbaar is.

Sustainable impact software

Je kunt dit sustainable impact software noemen: eenvoudige applicaties die een positieve impact hebben op grote groepen mensen. Om het meetbaar te maken moet de software bijdragen aan minimaal één van de Sustainable Development Goals. Onze uitdaging is: de juiste maatschappelijke vraagstukken vinden. Wij kunnen heel goed IT-oplossingen verzinnen en bouwen, maar maatschappelijke uitdagingen onderzoeken is nou net niet onze core business.

Hulp gezocht

Dit is dus een oproep. Een warme uitnodiging aan bedrijven en NGO’s met branchekennis en een goed netwerk om samen maatschappelijke uitdagingen te analyseren en te lijf te gaan met de hulp van slimme software! Neem vooral contact met mij op of laat een reactie achter onder dit item.