Een yurt lodge bouwen in Kirgizië

article
published at 14-09-14, by Grensverleggers Redactie

Jacobiene Ritsema gaat een Yurt-lodge opzetten aan het Issyk-Kul bergmeer in Kirgizië. Op het moment wordt er druk gebouwd aan de verblijven voor toeristen: 7 yurts, 4 huisjes en een boomhut, douches en toiletten. “Het is een prachtig onontgonnen gebied voor mensen die van bergen, natuur en avontuur houden."

"Er staan hier nog nergens bordjes. Ik wil de mensen hier laten zien hoe ze daar geld aan kunnen verdienen, ook op de lange termijn. Nu gaat het geld voor toerisme naar de grote tour-agents. Die komen langs met bussen vol toeristen voor een dagtripje. De lokale bevolking verdient dan hooguit aan wat hapjes en drankjes. Ik wil het exclusieve van dit gebied laten zien op een manier dat de bewoners er ook beter van worden. Bijvoorbeeld met een tour door de bergen met een van de schaapherders.”

“De natuur is hier prachtig, het is een door UNESCO erkend natuurgebied, maar het wordt langzaam uitgeput omdat het ook erg arm is. De bewoners gebruiken alles wat er groeit, op zo’n manier dat het niet meer teruggroeit. Van overmatige houtkap, tot het plukken van duindoornbessen waarbij hele struiken verdwijnen. Dat levert op korte termijn geld op, maar zorgt op lange termijn voor een verlies aan biodiversiteit en inkomen. Ik wil graag laten zien hoe dat anders kan.”

“Maar allereerst moet ik zorgen dat die lodge er staat en dat alles werkt. Dat is nog een hele uitdaging. Alleen al water: dat is er veel, maar de vraag is hoe je de juiste hoeveelheden op de juiste plek krijgt. En dan wil ik straks ook nog een zwembad aanleggen. Daar maak je natuurlijk geen vrienden mee, als je dat niet goed doet. Gelukkig werk ik zelf bij een ingenieursbureau en heb ik collega’s die meedenken. Ik zoek steeds een aanpak waar het hele dorp profijt van heeft.”

Hoe Jacobiene dat doet en wat ze daarbij tegenkomt is de komende maanden te volgen op Grensverleggers.nl met videoblogs  en beelden van Peter Franken. Bekijk op Facebook alvast wat beelden uit het gebied in Kirgizië waar Jacobiene werkt.