Een onderneming in Kenia is net een familiebedrijf

article
published at 17-03-14, by Chantal Heutink

Het bijzondere van het werken in Kenia vind ik de zorg die men heeft voor elkaar. Als er iemand naar het ziekenhuis moet en er hoge rekeningen betaald moeten worden, organiseren collega’s een fundraising. En als een familielid overlijdt wordt er geld opgehaald voor de begrafenis.

Ja, wij hebben voor dit soort zaken verzekeringen. Maar Kenianen kunnen dat meestal niet betalen en lossen het op deze manier op. Voor de werkende mensen kan dat een last zijn, om telkens de portefeuille te moeten trekken als er een beroep op hen wordt gedaan. Aan de andere kant is er een enorm sociaal vangnet, waar het bij ons allemaal veel zakelijker en individueler is geworden.

Ik heb het ritueel net weer meegemaakt. De vader van Julius, een van onze jongens, is overleden. Een buitengewone man die ik persoonlijk heb ontmoet. Hij had kanker, kon niet meer worden behandeld en zijn benen waren daarom tot de knie geamputeerd. Ondanks dat straalde hij zo’n enorme veerkracht en vitaliteit uit. Hij heeft een diepe indruk op me gemaakt.

Het is in Kenia op het platteland de gewoonte om iemand thuis te begraven, en niet op een begraafplaats. Begrafenissen zijn hier big happenings met tenten, stoelen en eten. Er wordt weleens gekscherend gezegd dat er meer geld aan de doden dan aan de levenden wordt uitgegeven.

De begrafenis is op zaterdagmiddag en bijna iedereen is er. De ceremonie vindt op het erf plaats en er zijn veel medewerkers aanwezig om de laatste eer te bewijzen. Het valt me op dat er een paar staan te knikkebollen. Naderhand vraag ik hoe dat komt. Wat blijkt, ze zijn de avond ervoor al naar Julius’ huis gegaan voor de nachtwake. Huh? Collega’s, sommigen niet eens directe collega’s, die de hele nacht daar doorbrengen?! Ik vind het bijzonder dat men dit voor elkaar over heeft, ook als er geen bloedsband is of je een vriend bent van de familie.

De verbondenheid, er voor elkaar zijn als Afri-Can en I-Care familie is op dit soort dagen heel voelbaar. Het raakt, ontroert en geeft vreugde. Een prachtig aspect van zakendoen in Kenia.