Een bedrijf starten in Sierra Leone… vergt wat geduld

article
published at 09-09-14, by Jan Jonker

Binnenkort start de export naar Sierra Leone, en andersom, onze import vanuit Sierra Leone naar Europa. Onze activiteiten staan op de rol, maar onvoorziene omstandigheden gooien roet in het eten.

Om in Sierra Leone aan de slag te gaan hadden we een handelsnaam nodig, die we daar moesten registeren. Om die registratie te voltooien stuurden we onze contactpersoon ter plekke op pad naar het ‘Office of The Administrator and Registrar General’ – Business Registration - One Stop Shop (Foto). Niet al te ingewikkeld dachten wij zo, als je het bord boven de deur moet geloven.

Het zou binnen een paar dagen geregeld zijn. Dat bleek 4 weken te duren, na herhaaldelijk aandringen van onze kant. Maar tot onze grote verbazing bleek er een andere naam geregistreerd dan wij hadden doorgegeven. Toen we onze contactpersoon om uitleg vroegen antwoordde hij dat hij de naam zelf had aangepast, omdat deze beter zou aansluiten bij de activiteiten. Vond hij.

In onze ogen kwam het niet eens in de buurt van de omschrijving van de activiteiten die wij willen ontplooien. We hebben nu nogmaals aangegeven wat de naam dient te zijn en daarbij een uitleg gegeven om een tweede misverstand te voorkomen.

Gelukkig heeft het geen invloed gehad op ons projectplan en konden we daarmee door. Maar wat wel degelijk invloed heeft, is de constatering van het ebola-virus in West Afrika en ook Sierra Leone. Daardoor hebben we onze businesstrip van september tot nader order moeten uitstellen. Als het tegenzit kan het wel 6 maanden gaan duren voordat de situatie omtrent het virus weer stabiel is.

We zijn er klaar voor om onze plannen met onze lokale partners te bespreken, maar vinden ook dat de gezondheid niet in het geding mag komen. Persoonlijk contact is een belangrijke vervolgstap, maar we zullen nu even geduld moeten hebben. Hopelijk kunnen we snel verder.

Lees het eerdere interview met Jan Jonker: Sierra Leone: Ondernemen in voormalig oorlogsgebied.