Duurzame kwaliteitskoffie komt uit Peru

article
published at 03-11-17, by Marieke Xia

De wereldwijde koffiesector staat niet stil op het gebied van duurzaamheid. Dit bleek uit een onderzoek van MVO Nederland over duurzame business kansen in Peru. Bijna de hele koffiesector in La Selva Central produceert biologische koffie. MVO Nederland ging met Nederlandse koffiebedrijven op verkenningsreis.

Connectie met ketenpartners

Vooral de betrokkenheid bij milieuvraagstukken en de passie voor koffie van Peruaanse producenten zullen Hesselink Koffie, Illimani Koffie, Blanche Dael en de andere deelnemers nog lang bijblijven. 

"Wij brengen de verschillende spelers in de keten fysiek bij elkaar", vertelt Petra Veeneman van MVO Nederland. "Tijdens de workshops gingen lokale coöperaties met Nederlandse barista's in discussie over de kwaliteit van hun koffie en de uitdagingen voor de toekomst op het gebied van duurzaamheid. Zo’n dynamische discussie tussen koffieboeren, branders en barista's kan alleen ter plekke gevoerd worden."

Gerrit Hesselink van Hesselink Koffie is het hiermee eens: "meegaan op verkenningsreis naar een land als Peru is op zichzelf al een geweldige ervaring, maar MVO Nederland heeft ervoor gezorgd dat wij als koffiebranders actief meedenken en ons verder verdiepen in de verduurzaming van onze sector."

Marktpositie Nederlandse MKB'ers

Inkopen in kleinere hoeveelheden én verduurzamen maakt een product duurder, wat nadelig kan zijn voor het concurrentievermogen van een bedrijf. Eric Beek, Illimani Koffie, ziet echter kansen voor Nederlandse MKB’ers in de koffiesector. "Kleinere bedrijven zijn flexibeler en hebben een directere band met hun consumenten. Hierdoor zijn zij in een positie om duurzame specialty-koffie aan te bieden, ook tegen een hogere prijs. Als het milieu daarbij gebaat is, is men in het bedrijfsleven bereid om een lichte meerprijs te betalen."

Kansen voor de koffiesector

"De wereldwijde opkomst van specialty coffee kan een positieve impact hebben op de productie, ook in Peru", deelt Meine van der Graaf van MVO Nederland. "Door een hogere prijs hebben de koffieboeren meer ruimte om aandacht te besteden aan kwaliteit en verduurzaming. Zo kan er worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld het herstel van ecosystemen.

Door veel samen te werken in de keten kunnen MKB-bedrijven hierbij een grotere rol spelen. Zo kan er worden ingezet op een constante hoge kwaliteit, terwijl Nederlandse bedrijven kennis, inzicht en technologie meebrengen om een duurzamere productie te realiseren."

Samen naar positieve impact

Op 16 november vindt er een bijeenkomst plaats in Rotterdam waar meer lessen en kansen van de missie worden besproken. Ook zullen ondernemers uit de sector en experts van MVO Nederland in discussie gaan over hoe middelgrote- en kleine bedrijven kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de koffiesector. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Meine de Graaf via m.vandergraaf@mvonederland.nl.

Benieuwd naar het onderzoek uit de inleiding over duurzame business kansen in Peru? Download de scan: Sustainable Business Scan Peru 2017 hieronder.

Sustainable Business Scan Peru 2017


Set up by
Projectmedewerker MVO Nederland
Eigenaar Koffiebranderij Hesselink 4e generatie koffiebrander
MVO expert en Project Manager

Join the talk