'Duurzaam toerisme biedt volop kansen voor Suriname'

article
published at 11-05-16, by Grensverleggers Redactie

Suriname is een prachtig reisland, maar dat kun je aan het aantal toeristen niet echt aflezen. Toch is er grote potentie om het land tot een populaire reisbestemming te maken. Lizet van Velzen woont en werkt al jaren in Paramaribo en is de lokale reisspecialist voor de Nederlandse reisorganisatie Better Places. “Er zit toekomst in duurzaam toerisme.”

Begin dit jaar verscheen er al een artikel op Grensverleggers over duurzame economische mogelijkheden van Suriname. Toerisme is daar één van...

Het aantal Nederlanders dat op het moment op vakantie gaat naar Suriname is klein. Vreemd, aangezien de landen nauw met elkaar verbonden zijn.

“Ik denk dat het komt door de dure tickets en door het feit dat Suriname veel concurrentie heeft in de regio”, zegt Lizet. Samen met Liesbeth Gummels runt ze een reisorganisatie in Paramaribo. Ze begonnen met het aanbieden van korte (dag)trips, maar inmiddels organiseren ze complete rondreizen door Suriname.

Netwerken

“We richten ons vooral op partners in Nederland en sinds kort ook in Duitsland”, vertelt Lizet. “Dat zijn grotere reisorganisaties, waaronder Better Places, die ons inzetten als hun lokale agent. Die aanpak werkt en ons bedrijf groeit.

Dat hebben we mede te danken aan de goede reputatie die we hebben opgebouwd bij lokale partners. Wij gaan heel netjes met onze partners om en dat zorgt ervoor dat de juiste mensen met ons willen samenwerken. Netwerken is heel belangrijk in Suriname. Het is maar een klein land en mond-tot-mondreclame en goede relaties zijn onmisbaar."

Zelf de handen uit de mouwen steken

Lizet merkt dat Surinamers openstaan voor nieuwe kansen in het toerisme, waaronder duurzaam reizen. Ook de regering erkent dat het toerisme potentie heeft. Enthousiasme ontbreekt dus niet, geld voor een grootschalige marketingcampagne wel.

“Het kost veel energie om hier iets op gang te krijgen”, vertelt Lizet. “We kunnen niet wachten op de regering. Als we meer willen doen met duurzaam toerisme, dat moet het uit onszelf komen.

Wij maken nu deel uit van een exportproject van het CBI, het Centre for the Promotion of Imports from developing countries, dat gesteund wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland. Zij helpen ons en andere Surinaamse reisorganisaties om Suriname verder te promoten, onder andere door ons deel te laten nemen aan de internationale reisbeurs ITB in Berlijn.”

Traditionele Surinaamse dans

'Eco’ of ‘duurzaam’

Naast de langzame regering, is er ook nog een ander probleem. "Locals weten niet precies wat ‘eco’ en ‘duurzaam’ inhouden. Veel lodges noemen zichzelf een ecolodge, maar wanneer ben je echt eco? Ik vind dat je jezelf niet zomaar zo kunt noemen, maar dat gebeurt in Suriname wel veel”, weet Lizet.

“Bovendien worden ‘eco’ en ‘duurzaam’ vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert.

Wil je je bedrijf duurzaam noemen, dan is een erkende certificering belangrijk. Dit is één van de grootste trends in het toerisme en de consument vraagt ernaar. Daarom zijn we met Travelife gestart.”

Nooit een massabestemming

Travelife is een internationaal certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. “Een hbo-stagiair inventariseert wat we moeten doen om dat certificaat te krijgen”, vertelt Lizet.

“Suriname wordt waarschijnlijk nooit een massabestemming en kleinschalig toerisme helpt bij het behoud van natuur, cultuur en historie. Duurzaam toerisme past daarbij. Veel toerismebedrijven zijn volop in ontwikkeling en dat maakt het makkelijker om hen te helpen vanaf het begin al duurzaam te gaan werken. Die aanpak vereist een denkomslag.

Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen, op de juiste manier omgaan met dieren, zo min mogelijk milieuvervuiling, kleinschaligheid, werkgelegenheid voor locals. Toerisme mag op geen enkele manier schade aanrichten. Dat heeft gevolgen voor onder andere de uitvoering van tours en de keuze voor accommodaties.”

Crèches voor lokale kinderen

Ook maken Lizet en haar partner bewuste keuzes in de accommodaties en trips die ze aanbieden. “We werken bijvoorbeeld graag met de Danpaati River Lodge in het regenwoud, die investeert in lokale projecten in de omgeving, zoals het opzetten van crèches voor lokale kinderen. Zo profiteert de lokale bevolking mee van het toerisme.

De gidsen die trips naar het binnenland begeleiden, kennen de cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts. Bij onze zeeschildpaddentour kun je zien hoe zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen en de tour neemt hierbij de regels van het Wereldnatuurfonds in acht. De gidsen worden hier speciaal op getraind. Met partners die bewust niets met duurzaamheid doen, werken wij niet samen.”

Better Places

Lizet van Velzen is met haar reisbureau aangesloten bij Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met lokale reisprofessionals. Lees ook het interview met Saskia Griep over Better Places op Grensverleggers en het interview met Miriam Kok over toerisme in Egypte.