Deze schimmel zorgt voor preventie van ziektes en gezondere bodems

article
published at 19-12-18, by Monique Boere

Bananen zouden wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen het wereldvoedselprobleem. Er worden namelijk meer calorieën geproduceerd met een hectare banaan dan bijvoorbeeld met een hectare graan. Maar dan moeten we wel zuinig omgaan met de plant en met de grond waar die in groeit.

De bodemkwaliteit moet omhoog, het gebruik van pesticiden moet omlaag en er moet voldoende water beschikbaar zijn in droge gebieden waar biologische bananen kunnen worden geteeld. 

Dat stelt Luud Clercx van Agrofair, een Nederlands bedrijf dat handelt in Fairtrade bananen en onderzoek doet naar natuurlijke manieren om de bananenplant sterker te maken. Het bedrijf vroeg twee keer een IMVO-voucher aan en begon in 2016 met onderzoek naar Mycorrhiza. Dat is een kleine schimmel die onder de grond hard aan het werk is bij de wortels van bomen en planten. 

Onderzoek naar Mycorrhiza

“We begonnen het onderzoek in Peru en Ecuador,” vertelt Luud. “In beide landen hebben we proefperceeltjes opgezet bij vier boeren. Op hun plantages zijn vier kleine percelen met negen bananenplanten geïnjecteerd met de Mycorrhiza schimmel en vier controlepercelen, ook met negen bananenplanten, niet geïnjecteerd. De Mycorrhiza die in de grond werd gespoten wordt gemaakt door het Nederlandse bedrijf Plant Health Cure (PHC). Na één jaar werd al duidelijk dat de behandelde planten sterker waren, meer en gezondere wortels hadden en er waren ook tekenen die erop duidden dat de volgende generatie planten groter en sterker zou zijn.” 

Een duurzamere en grotere bananenoogst

Mycorrhiza verbetert de bodemstructuur, is effectief tegen bodem pathogenen (micro-organismen die ziektes kunnen veroorzaken) en zorgt ervoor dat de plant z’n voedingsstoffen van verder weg kan halen. Daarmee zou de Mycorrhiza ervoor kunnen zorgen dat een bananenplant grotere trossen bananen produceert. Bovendien zorgt de verbeterde bodemstructuur voor een betere afbraak van organisch materiaal en een duurzame opslag van koolstof in de grond. Door het gebruik van de schimmel hoopt het bedrijf dus een duurzamere en grotere bananenoogst voor elkaar te krijgen. 

Agrofair heeft de proef inmiddels uitgebreid. Er is een nieuw proefveld met nieuwe aanplant bijgekomen in Peru, waardoor de bananenplanten allemaal dezelfde leeftijd hebben en de effecten beter kunnen worden bekeken. “We gaan ook een proef starten in Nicaragua,” vertelt Luud. “Daar gaan we de bananenplanten een stap eerder koloniseren met Mycorrhiza, namelijk net nadat de kleine plantjes uit de kwekerij komen en in het veld worden geplant. Op die manier kunnen we het effect goed vergelijken met de resultaten in Peru.” 

Grotere oogst

Agrofair is overigens niet het eerste bedrijf dat dit soort proeven doet. Op de Canarische eilanden zijn proeven geweest waaruit blijkt dat het gewicht van de tros bananen iets toeneemt en dat de planten sneller groeien. “Normaal komt er iedere negen maanden een tros bananen aan een plant, maar door het gebruik van de schimmel kunnen we die tijd verkorten. Als over een heel jaar 1800 planten allemaal eerder trossen gaan afleveren, dan krijg je een veel grotere opbrengst met dezelfde input.”

Goed voor de portemonnee en het milieu

De resultaten zijn dus veelbelovend, maar het injecteren van de Mycorrhiza schimmel is een vrij kostbare aangelegenheid. “Dat moeten we dus anders gaan doen. Bijvoorbeeld door de kleine plantjes in een mengsel met het schimmel te dopen. Dan zitten er duizenden sporen op zo’n plantje en dat ontwikkelt zich verder wel in de wortelzone. Dan wordt het interessant, want 40 liter van dat spul kost maar 300 euro. Bovendien kun je dan geld besparen op meststoffen en dat is weer goed voor de portemonnee van de boer en voor het milieu.”

Het klinkt allemaal heel simpel, maar het inzetten van de Mycorrhiza schimmel is geen korte termijn verhaal. “We zijn echt aan het pionieren,” vertelt Luud. “Er zijn zoveel complicerende factoren. We moeten bijvoorbeeld ook rekening houden met de vochtigheid van het klimaat. Maar we zijn goed bezig en we moeten gewoon volhouden.”

Lees hier meer over de IMVO-vouchers.