Deze drie Nederlandse merken maken kans op de ‘Sustainable Leather Award’

article
published at 15-09-15, by Frans Tilstra

De leersector verduurzamen vinden we belangrijk. Maar hoe doe je dat? Veel bedrijven hebben nog geen idee. Deze 3 wel: MYUZE, O My Bag en Stahl lopen voorop met duurzaam en fair leer en maken kans op de allereerste ‘Sustainable Leather Award’. Die wordt uitgereikt op 1 oktober 2015, tijdens het evenement ‘Grensverleggers in de leersector’ in Utrecht.

De Sustainable Leather Award is in het leven geroepen door Hivos/ Stop Kinderarbeid, SLEM, Shoestainable, VGS en MVO Nederland. De prijs is bedoeld om aandacht te vragen voor duurzaamheid in leer: diervriendelijke veeteelt, de strijd tegen kinderarbeid, verbeterde arbeidsomstandigheden, milieuvriendelijker looimethoden, biologisch afbreekbaar leer en meer.

 

MYUZE

Het Amsterdamse tassenmerk MYUZE is een initiatief van Madelon Spijker. Zij is de eerste die in Nederland tassen op de markt brengt van plantaardig gelooid leer dat afkomstig is van volledig biologische veehouderijen. Het bijzondere is dat elke tas een unieke code bevat die te herleiden is tot de koe waarvan het leer afkomstig is.

Madelon (MYUZE): “Dierenwelzijn is voor mij een grote persoonlijke waarde. Veel bedrijven stellen geen vragen over de herkomst van leer. Ik vind het wél belangrijk dat mijn leer van gecertificeerde biologische veehouderijen komt. Hopelijk gaan ook Nederlandse winkels de waarde zien van mijn initiatief.”

O My Bag

Paulien Wesselink van het Amsterdamse O My Bag brengt al een tijdje 'faire' tassen op de markt. Nu gebruikt O My Bag ook ecologisch gelooid leer voor haar ontwerpen. Dat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt bij het looien. De arbeiders in de looierij werken bovendien onder goede omstandigheden.

Stahl

Stahl is een chemiebedrijf uit Waalwijk dat looichemicaliën, pigmenten en coatings levert aan looierijen over de hele wereld. Dankzij Stahl’s nieuwe formule ‘EasyWhite Tan™’ kunnen looierijen leer looien zonder gebruik te maken van chroom en aldehyde. Bovendien is minder zout, water en energie nodig: allemaal goed voor het milieu.

Vivian Peters (Stahl): “Het belangrijkste is dat mensen bewuster zijn van wat er allemaal mogelijk is met duurzaam leer. De sector zegt: het is de wet van vraag & aanbod, dus doe ik niet aan verduurzaming. Als er meer druk komt van consumenten en NGO’s dan heeft de sector geen keuze meer.”

Jury

De drie bedrijven zijn genomineerd door een onafhankelijke jury. Daarin zitten Marieke Eyskoot  (sustainable fashion en lifestyle-expert), Ralph Arbeid (leeradviseur met meer dan 40 jaar werkervaring in de sector), Marc Vooges (directeur-bestuurder van Sympany, kledinginzamelaar en -handelaar) en Vincent Bogaart (Investor Relations lead bij Pymwymic: een bedrijf dat social investors en social entrepreneurs bij elkaar brengt).

Duurzaam leer hard nodig

Innovaties als die van de genomineerde bedrijven zijn hard nodig in de leersector, want veel leer dat nu in de winkels ligt, kan een stuk duurzamer. Achter een leren schoen, tas of stoel kunnen een hoop problemen schuilgaan: ontbossing, dierenleed, uitbuiting of milieuvervuiling. Deze zaken spelen vooral in ontwikkelingslanden.

De Sustainable Leather Award wil de koplopers in duurzaam leer belonen voor hun inspanningen en andere looierijen, modemerken, designers en retailers inspireren ook gebruik te gaan maken van duurzaam en eerlijk leer.

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt op 1 oktober 2015 Utrecht, tijdens de vierde landelijke bijeenkomst ‘Grensverleggers in de leersector’ (13:00 – 18:00 uur). Daar ontmoeten retailers, merken, producenten, handelaren en experts in de leermode-, meubel- en autobranche elkaar om duurzaamheid en transparantie in de leersector te bevorderen.

Wil je het evenement bijwonen? Vooral doen! Dat kan (gratis)!