Deze app leidt je naar de mooiste verstopte plekjes in Aziatische steden

article
published at 20-01-17, by Ester van Steekelenburg

Je wordt wakker in je hippe Bangkok hotel, doet de gordijnen open, ziet 'n hoop wolkenkrabbers om je heen en vraagt je af 'in welke stad ben ik ook alweer?'. Na je ontbijt loop je avontuurlijk gemutst naar buiten en warempel is het eerste wat je tegenkomt 'n Starbucks...

Steden in Azië gaan steeds meer op elkaar te lijken. Oude buurtjes worden geroutineerd met de grond gelijk gemaakt en daarvoor in de plaats verrijzen gebouwen die niet onderdoen voor London of Rotterdam maar cultureel en architectonisch vrij weinig meer te maken hebben met wat er ooit stond. Met die gebouwen verdwijnen ook de verhalen, het karakter van een buurt en de gemeenschappelijke identiteit.

Ironisch, omdat juist in deze tijd de roep om ‘urban identity’ luider is dan ooit.  Mensen willen graag wonen, winkelen en uitgaan op plekken die prettig zijn en waar ze zich thuis voelen. En toeristen willen op zoek naar dat wat een plek uniek en anders maakt, En dat moment zo perfect mogelijk vastleggen op een instagram plaatje.

Dat is waarom wij de iDiscover App hebben gemaakt.

Wij vinden die oude buurtjes geweldig, die charmante georganiseerde chaos waar wonen, werken en religie volledig door elkaar heen lopen, met een tempel op de stoep en altijd leven op straat. En op de hoek zo'n zaakje dat al generaties lang tinnen schaaltjes maakt, of bamboestoommandjes of groengepeperde kiphapjes.

En we zijn niet alleen. In al die Aziatische steden zijn clubjes mensen - op universiteiten, in NGO's buurtverenigingen, in creatieve broedplaatsen - die zich met ziel en zaligheid inzetten voor het behoud van de buurt. Het probleem is dat ze vaak volledig worden overstemd door gewiekste projectontwikkelaars met in hun kielzog de drilboren en sloophamers.

Door de App wordt hun stem wat luider, worden ze iets meer zichtbaar. Samen vertellen we het verhaal van de buurt: de mensen, de populaire cafeetjes, eettentjes, winkeltjes en de lokale legendes. We vertellen de verhalen op zo’n manier dat deze plekken bereikbaar worden voor een nieuw en internationaal publiek. Je ziet ze staan op een mooie kaart gecombineerd met een handige app.

De iDiscover App is een serie wandelingen en fietstochten waarmee je op eigen houtje authentieke buurtjes in Azië kunt ontdekken. Dat jouw omzwervingen vooral de lokale economie ten goede moeten komen, is voor ons belangrijk. Dus:

  • De kaarten zijn gemaakt door lokale ontwerpers, 
  • De plekjes zijn geselecteerd door 'locals'.
  • De opbrengsten van jouw in-app purchase komen ook weer terecht bij diezelfde 'locals'

Door onze tips kun je met een gerust hart en goed geïnformeerd je geld uitgeven in lokale tentjes. 

Het is een prachtige vak, het verpakken van oude verhalen voor een nieuw publiek. We komen op bijzondere plekken en hebben het voorrecht om die plekken te zien door de ogen van zeer bevlogen mensen. Hopelijk bieden we hiermee inspiratie voor de nieuwe generatie project ontwikkelaars. Om in plaats van 'met de grond gelijk maken', hergebruik te overwegen. Of bieden we inspiratie voor de kleinzoon van het kruidentheemaker op de hoek om te gaan experimenteren met zijn opa’s receptuur, om de zaak nieuw leven in te blazen.

Ontdek, verdwaal en verwonder!

iDiscover is een handige kleine kaart inclusief App met buurtwandelingen en fietstochten in: Hong Kong, Macau, Yangon, Jakarta, Bandung, Surabaya, Yoyakarta, Denpasar, Sanur en Nyuh Kuning. Download de iDiscover App in App store or Google Play. Follow on facebook or Instagram.