De mooiste reis boek je zo

article
published at 01-06-17, by Monique Boere

Vakantie aan het boeken? De keuze voor het type hotel heeft grote invloed op je vakantiebestemming. Denk aan het gebruik van water en energie, banen voor lokale mensen en gebruik van lokale producten zoals groente en fruit. Maar hoe weet je wat het juiste hotel of appartement is? Bookdifferent.com geeft een overzicht van alle duurzame accommodaties.

De toerismesector heeft een behoorlijke impact op mens en milieu. Niet alleen door de CO2-uitstoot tijdens het vervoer - zo'n 50 tot 70% van de CO2-uitstoot bij vakanties wordt veroorzaakt door de heen- en terugreis - maar ook door het verblijf. De accommodatie veroorzaakt ongeveer 30% van de CO2-uitstoot bij vakanties. Deze milieubelasting is het gevolg van energie- en waterverbruik, afval en impact op de natuur. En dan zijn er nog de activiteiten en excursies tijdens je verblijf. (bron)

Duurzaam en luxe

“Voorlopig gaan mensen niet minder op vakantie of minder vliegen. We moeten het dus hebben van duurzame keuzes die ze maken in hun accommodaties. En dat kan met evenveel luxe en andere wensen”, zo stelt Lonneke de kort van Bookdifferent.com.

Probleem is alleen dat mensen vaak nog onbekend zijn met de keuzemogelijk voor duurzame opties. Ook blijkt uit een onderzoek van Booking.com dat veel mensen nog sceptisch zijn over de term ‘eco-friendly’. Reizigers denken dat deze accommodaties duurder zijn (22%), minder luxe hebben (10%) en dat de ‘eco’-claim niet te vertrouwen is (13%).

Onterecht, zo stelt Booking.com in hetzelfde onderzoek. Een duurzame accommodatie staat al lang niet meer voor slechte verlichting, een zielig straaltje water uit de douchekop en geen airconditioning. Gasten realiseren zich vaak niet eens dat ze slapen onder lakens van organisch katoen, lunch eten van lokaal geproduceerd voedsel en zich wassen met water dat op duurzame wijze is opgewarmd.

Het volledige aanbod van booking.com

De vraag is alleen welke hotels zich werkelijk inspannen voor duurzaamheid. Om je daar inzicht in te geven biedt Bookdifferent.com een overzicht van alle duurzame hotels, appartementen en huisjes met daarbij hun score op duurzaamheid. Lonneke de Kort :“We gebruiken daarvoor de Booking.com database; je hebt dus het volledige aanbod aan accommodaties. De prijzen zijn ook hetzelfde als bij Booking.com.”

De accommodaties zijn geselecteerd op groene keurmerken en op hun CO2-voetafdruk. Je ziet in één oogopslag aan welke keurmerken het hotel of appartement voldoet, wat de voetafdruk is en je krijgt dezelfde informatie, recensies en foto’s als op Booking.com.

“Zodra je een hotel boekt via onze site, gaat - net als bij normale boekingen - 15% naar Booking.com.  Dit is een vergoeding voor het platform en de marketing die de accommodatie eigenaren betalen aan online travel agencies zoals Booking.com. Bij Bookdifferent.com gaat een deel van deze fee naar ons. Die fee gebruiken we om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat informatie over de duurzaamheid van accommodaties klopt.”

Social enterprise

“Bookdifferent is een social enterprise, onze missie staat voorop. Daarom wordt 10% van onze revenu gedeeld met drie vaste goede doelen. Deze goede doelen - het WWF, de Travel Foundation en het Global Forest Fund - helpen bestemmingen om goed om te gaan met de voordelige maar ook de nadelige impact op de lokale mensen die wonen in een toeristische regio. Deze goede doelen hebben projecten in en rondom de bestemmingen.”

Slim zakelijk boeken

“Ook bedrijven kunnen via Bookdifferent.com duurzame hotels boeken voor hun medewerkers. De CO2 reductie die daarmee wordt gerealiseerd kunnen ze meenemen in hun eigen duurzaamheidsbeleid. Wij zijn de eerste partij die dit aanbiedt.”

“Voor de echte diehards hebben we binnenkort ook een tool waarmee je kan zien hoe duurzaam verschillende regio’s zijn. Zo is Slovenië enorm groen. Sinds 2014 worden daar alle hotels verduurzaamd.”

Nieuwsgierig? Ontdek slimme reisopties via: www.bookdifferent.comSet up by
CEO BookDifferentSocial Entrepreneur