De 3 uitdagingen van de schoenenbranche

article
published at 06-04-16, by Grensverleggers Redactie

De schoenenbranche krijgt steeds vaker kritische vragen over herkomst van producten, de arbeidsomstandigheden waaronder deze zijn geproduceerd, dierenwelzijn en gebruikte materialen. VGS kijkt naar mogelijkheden, maar ontdekte ook dat er nog heel wat obstakels te overwinnen zijn.

Blog van Jeroen van Dijken, secretaris bij Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Schoenen (VGS).

De schoenenbranche kijkt namelijk niet alleen naar zichzelf, de schoenenwinkels in de Nederlandse winkelstraten. Afspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen gelden wat de branche betreft ook voor toeleveranciers en producenten in productielanden. En hier liggen de meeste uitdagingen.

Hoe wordt het écht gemaakt?

Eén van de uitdagingen; weten hoe het leer dat wij gebruiken wordt geproduceerd. Welke chemicaliën worden er gebruikt en worden ze veilig gebruikt? De Europese wet- en regelgeving is streng over welke chemicaliën niet in een schoen mogen zitten, maar tijdens het leerlooien kunnen toch schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Of schadelijke lijm tijdens het maken van de schoen. Dat willen wij als branche voorkomen.

De infographic in groter formaat

Alleen de kosten voor het in kaart brengen van de keten en het testen van chemicaliën is groot. De kosten om duurzamer te kunnen ondernemen liggen al gauw tweeënhalf keer hoger dan ‘gewoon’ ondernemen. En hiervoor is (vooralsnog) geen terugverdienmodel.

Ten tweede is de consument (nog) niet bereid meer te betalen. Een gemiddeld paar schoenen is niet veel duurder dan 20 jaar geleden, maar eisen én de kwaliteit zijn wel gestegen.

De derde uitdaging is dat veel bedrijven in de schoenbranche tegenwoordig bijna geen kennis van schoenenproductie hebben. Leren schoenen worden meestal buiten Nederland gemaakt en daarmee gaat kennis verloren. Gelukkig zien we positieve ontwikkelingen, zoals innovatie- en kenniscentrum SLEM en Stahl campus in Staalwijk, om kennis weer te ontwikkelen en te delen. In bovenstaande infographic staan ook een paar 'oplossingen'.

VGS

De VGS is de Nederlandse brancheorganisatie voor de schoenendetailhandel. De VGS heeft het voortouw genomen om als Nederlandse schoenenbranche een gezamenlijk MVO-agenda op te stellen en uit te voeren. Verder werkt zij nauw samen met de modedetailhandel en warenhuizen die verenigd zijn in de VGT. Meer weten? Neem dan contact op met Jeroen van Dijken via vandijken@rndweb.nl.