'Daar is mijn Madam'

article
published at 10-06-15, by Chantal Heutink

De vele ondernemers die ik spreek, hebben vrijwel allemaal een haat-liefdeverhouding met Kenia. Het lijkt of alles hier veel intenser is en wordt beleefd: de teleurstelling die je ervaart bij de ‘hakuna matata houding’ (geen probleem, het kan morgen ook), terwijl je zelf net even door wilt pakken.

Ik heb een lange dag in Nairobi achter de rug, met bij tijd en wijle power black-outs. Je kent dat wel. Je hebt goede voornemens om bergen met werk te verzetten, maar daar komt niet zoveel van terecht. Ga je aan het einde van de dag nog ergens een hapje eten en word je door een onbekende taxi chauffeur weg gebracht, omdat Daniël aan de ander kant van de stad is.

Het regent pijpenstelen, zo’n douche die keihard open staat. Toeterend en laverend door de enorme drukte van het verkeer en gaten in de weg ontwijkend, kom ik met de taxi bij de poort aan. Daar staat George de askari (bewaker). Hij is zeiknat en kijkt argwanend naar de auto. De ramen zijn beslagen, omdat de airco het vrijwel niet doet, dus hij moet goed kijken wie er nu nog binnen komt.

Een grote grijns van oor tot oor als hij mij ziet zitten. “Oh there is my Madam” en de poort wordt direct geopend. We rijden naar de ingang en daar staat Joseph al te wachten met de paraplu en de sleutel, terwijl George komt aanrennen om te kijken of ik veilig ben aangekomen.

Zit ik in een 5-sterren hotel? Geenszins, in een heel simpel Guesthouse in Nairobi. Dit is Kenia voor mij, weer of geen weer, die hartelijkheid is zo hartverwarmend. En de lach op het gezicht het gezicht van de askari in de stromende regen doet alle vermoeidheid van de dag verdwijnen. De liefde voor Kenia heeft weer gewonnen! De ‘hakuna matata houding’, er het beste van maken, er is geen probleem, is toch wel een mooi levensmotto.Set up by

Join the talk