Chemie kan heel schoon zijn

article
published at 23-03-16, by Grensverleggers Redactie

Chemische producten vies, ongezond en gevaarlijk? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Bovendien zegt het niets over chemische bedrijven zelf.

“Chemie is geen vies woord? Chemie is wél een vies woord!”, zo reageert Laurens Metternich, directeur van Spectro BV, op de stelling. “Veel mensen associëren chemie namelijk met doodshoofden op verpakkingen, met iets wat slecht is. Maar chemie is overal. Je eigen lichaam is in feite één grote chemische fabriek. Wat wij bij Spectro proberen, is om een positieve draai te geven aan het begrip chemie. Door het begrip concreet te maken.

In ons geval hebben we het over reinigingsmiddelen en desinfectiemiddelen, niet over chemie. Mensen begrijpen zo waar het over gaat.”

Verantwoordelijkheid nemen

Spectro is een in Oss gevestigde producent van reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik. Metternich: “Wij ontwikkelen, produceren en verpakken reinigingsmiddelen voor bijvoorbeeld vloer, sanitair en keuken. Onze klanten, die leveren onder meer aan de horeca, zorg en voedingsmiddelenindustrie, zitten in de Benelux en steeds verder daarbuiten.”

Chemie concreet maken is ongetwijfeld goed voor het imago. Een chemisch bedrijf dat een bijdrage levert aan een duurzame samenleving werkt misschien nóg beter. Daar maakt Spectro zich sterk voor.

"Enerzijds omdat de markt steeds meer vraagt om duurzame producten. Maar anderzijds omdat wij als familiebedrijf graag onze verantwoordelijkheid nemen op dat gebied. We zien bijvoorbeeld schaarste ontstaan in grondstoffen, daarnaast is in de sector veel verspilling.”

Eén grote maar

Dat laatste probleem, die verspilling, illustreert Metternich met een concrete case. “Wij doen binnen ons bedrijf veel aan energie- en waterbesparing, aan het scheiden van afval en noem maar op. Maar wellicht nog wel belangrijker: wij produceren miljoenen liters reinigingsmiddel per jaar, daarbij kijken we continu kritisch naar de samenstelling en de afbreekbaarheid.

Zo zijn we erin geslaagd zeer geconcentreerde producten te maken, wat ook beter is voor het milieu. Er is bij dit alles één grote maar: wij kunnen nog zo’n mooi geconcentreerd product maken, maar als de eindgebruiker vervolgens te veel van dat product gebruikt, is het alsnog niet goed voor het milieu. Nog los van de hogere kosten voor die klant."

Innovatief doseren

Het valt Metternich op dat weinig bedrijven in de sector zich verantwoordelijk voelen voor dit soort verspillingsproblemen. Spectro kwam daarom met een innovatieve doseersystemen om verspilling tegen te gaan.

“Dat zijn onze Ecodos-oplossingen. Deze slimme systemen geven iemand elke keer precies de juiste hoeveelheid van een reinigingsmiddel. Dankzij kleuren en cijfers is het ook voor iedereen te gebruiken. Veel mensen in de schoonmaak zijn lager opgeleid of beheersen de Nederlandse taal niet. Voor hen hebben we het zo eenvoudig mogelijk gemaakt.”

De Ecodos-oplossingen

Flinke puzzel

Spectro bekijkt momenteel of hun kennis en expertise ook internationaal te gebruiken is, in het kader van IMVO. “Hygiëne is een wereldwijd probleem. In veel landen leidt een gebrek aan hygiëne tot ziekte en dood. Wij onderzoeken of een nieuw chemisch stofje in dergelijke landen te gebruiken is voor handhygiëne. Van dat stofje is maar weinig nodig voor een goede desinfecterende werking."

Klinkt als een interessant product, maar Spectro is nog niet helemaal klaar met het ontwikkelen. Metternich: "Het is moeilijk om precies de goede samenstelling te bepalen. Ook distributie levert nog problemen op. Op het moment is het nog een flinke puzzel."